BBC-opname van Israëlische Filharmonisch orkest verstoord

Zubin Mehta, de directeur van het Israëlische filharmonie
Radio 3 van de BBC zond afgelopen donderdag een concert uit van het Israëlisch filharmonisch orkest. Midden in de rechtstreekse uitzending begonnen pro-Palestijnse activisten anti-Israëlleuzen te scanderen. De regie staakte ogenblikkelijk de uitzending en hervatte pas toen de herrieschoppers door veiligheidsmensen de deur werden gewezen.

De verwijdering van de actievoerders ging gegpaard met oprechte uitingen van verontwaardiging door het aanwezige publiek. De Palestine Solidarity Campaign had op voorhand de BBC opgeroepen om het concert te boycotten. De BBC had dit geweigerd en stelde dat het optreden “louter muzikaal” was, aldus de Britse krant The Jewish Chronicle.

Het verstoorde deel van het concert kon uiteindelijk toch worden heropgenomen en zal worden uitgezonden op 7 september aanstaande. Deborah Orr, columnist bij de Guardian verklaarde weliswaar pro-Palestina te zijn maar de verstoring van een concert scherp te veroordelen.

De Britse minister van cultuur, Ed Vaizy, die eveneens aanwezig was stuurde een tweet: “Het lijkt erop dat de actievoerders het ganse publiek hebben overtuigd pro-Israël te zijn!”

Het Israëlisch filharmonisch orkest viert dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag. Muzikaal directeur Zubin Mehta leidt het orkest al veertig jaar.