Premier Leterme aangekomen in Tel Aviv

Van onze meereizende correspondent, Guido Joris – Terwijl Israël nog aan het bekomen is van de enorme protestbeweging (zie hier) landde deze morgen om kwart voor elf lokale tijd het militaire vliegtuig uit Melsbroek en werd in Tel Aviv de rode loper uitgerold voor het eerste officiële bezoek van premier Leterme aan Israël.

Standaarden met Belgische en Israëlische vlaggen flankeerden het rode tapijt en met een indrukwekkende escorte – security en pers – verliet de premier het luchthaventerrein. De Belgische premier bezoekt de regio op uitnodiging van zijn Israëlische en Palestijnse ambtsgenoten en zal vandaag en morgen naast politieke autoriteiten ook vertegenwoordigers uit de economische wereld en leden van de Belgische gemeenschap in de regio ontmoeten.

Deze ochtend gaf de eerste minister een toelichting over de aard van zijn missie tijdens een persconferentie in Tel Aviv. Niettegenstaande de premier bijzondere nadruk legde op het economische belang van zijn bezoek, waarbij hij verwees naar het belang van de diamantnijverheid in beide landen en tevens naar de farmaceutische, hightech- en ICT-industrie, hadden de aanwezige televisieploegen van de VRT en RTBF enkel vragen over de Palestijnse problematiek. Aan het economische karakter van de missie werd vreemd genoeg geen aandacht geschonken. Benieuwd of dat ook zo in de journaals zal zijn vanavond?

Vervolgens had de premier een gesprek met Tzipi Livni, voorzitster van Kadima, de belangrijkste oppositiepartij. Rond elf uur ging het richting diamantwijk waar het ambassadepersoneel met enige nervositeit premier Leterme stond op te wachten voor de opening van de nieuwe kanselarij op de vijftiende verdieping van een imposant torengebouw.

Advertentie

Een bijzonder ontspannen premier werd er verwelkomd door Ron Huldai, de burgemeester van Tel Aviv, en door de toekomstige ambassadeur van België in Israël. Na een korte toespraak, waarbij Leterme nogmaals het belang van de goede economische samenwerking benadrukte werd een receptie aangeboden en kon de premier op een informele manier kennismaken met vooraanstaande zakenmensen die met onze ambassade samenwerken om economische initiatieven te ontplooien. Leterme legde sterke nadruk op de goede economische toestand van ons land ondanks het feit dat onze ontslagnemende regering over beperkte bevoegdheden beschikt.

Bekijk via volgende link een verslag op de VRT