Sociaal protest in Israël houdt aan

Terwijl eerste minister Yves Leterme Israël bezoekt, wordt dat land niet alleen geconfronteerd met de uitdagingen van de buitenlandse politiek, ook intern heerst onrust. Over het ganse land demonstreerden gisteren opnieuw vierhonderdduizend mensen in diverse steden in Israël. Volgens waarnemers is het de grootste protestbeweging ooit in het land.

De meest bijgewoonde betoging vond plaats in Tel Aviv, zaterdagavond na het einde van de sabbat. De organisatoren benoemden de betoging – enigzins optimistisch – als de “Mars van het millioen”.

Het protest ging door in alle grote steden van het land. In Jeruzalem kwamen, afhankelijk van de bron, tussen de veertig- en zestigduizend mensen op straat. Van het toeristische Eilat in het uiterste zuiden van Israël tot Kyriat Shmona in het uiterste noorden betoogden mensen voor meer sociale rechtvaardigheid.

“Meneer de Eerste Minister, luister goed naar ons: wij zijn de nieuwe generatie Israëli’s, wij houden van dit land maar willen hier ook op een menswaardige manier leven”, aldus Itzik Shmuli, voorzitter van de nationale studentenvereniging, tijdens zijn toespraak op het centrale plein in Tel Aviv.

Advertentie

“Mijn generatie voelde zich tot nu toe verweesd, nu ontdekken we solidariteit”, zo verwoordde Daphni Leef het voor de massa. Het is haar beslissing om deze zomer haar tent op te slaan op een boulevard in Tel Aviv als protest tegen de hoge huurprijzen die aanleiding gaf tot de massaprotesten die ondertussen ook over vele andere onderwerpen gaat.

De organisatoren schuwen recuperatie en proberen politici en politieke partijen op afstand te houden. Toch werden de protesten verwelkomd door de oppositie. Tzipi Livni, leider van de centrumpartij Kadima riep de Israëli’s op hun stem te laten horen op haar Facebookpagina.

 

Foto: Assaf Shilo/Israel Sun 03-09-2011
Joods actueel berichtte eerder al over dit volksprotest: https://joodsactueel.be/2011/08/07/meer-dan-kwart-miljoen-israelis-op-straat-voor-sociale-rechtvaardigheid/