Premier Leterme op bezoek bij Shimon Peres

Een glunderende premier Leterme. Klik voor groter beeld – foto: Mark Neyman/GPO

De Belgische premier Yves Leterme had vandaag een onderhoud met oud-premier en huidig president van Israël, Shimon Peres. Het is sinds 2005 geleden dat een vooraanstaand Belgisch politicus nog publiekelijk zo’n hoge contacten had in Israël. De twee staatsmannen behandelden meerdere onderwerpen waaronder de Arabische lente die de politieke evenwichten in de regio grondig doet veranderen, de komende eenzijdige Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring die het vredesproces bedreigt en ten slotte de relaties tussen Israël en de Europese Unie en meer specifiek tussen Israël en België.

Peres legde uit dat het een gemiste kans zou zijn indien zonder wederzijds onderhandeld akkoord de Palestijnen eenzijdig stappen tot onafhankelijkheid zouden zetten bij de VN. Premier Leterme van zijn kant veroordeelde de aanslagen van enkele weken geleden nabij Eilat waarbij acht Israëli’s omkwamen en de daaropvolgende raketbeschietingen op Israël.

President Peres bedankte de premier hiervoor en beklemtoonde de niet geringe impact die de Europese Unie kan hebben door druk te blijven zetten op de Palestijnen.

Leterme besloot: “Een van de voornaamste redenen van mijn bezoek is om een momentum te bieden aan de goede contacten tussen onze landen en die te versterken. België is één van de landen die de economische crisis relatief goed heeft doorstaan, ook daarom zijn we naar hier gekomen, om te leren van de sterke groei van de Israëlische economie”.