Achthondderdduizend euro Belgische staatssteun voor anti-Israël projecten

Een nieuw rapport van de Jeruzalemse organisatie NGO Monitor is uiterst kritisch voor de grote geldstromen uit ons land naar wat zij noemt ‘anti-Israël’ projecten. NGO Monitor doet onderzoek naar NGO’s in Israël en baseerde zich op cijfermateriaal dat ter beschikking werd gesteld door de Belgische ambassade in Tel Aviv.

Uit deze cijfers blijkt dat er de voorbije drie jaar maar liefst achthonderdduizend euro Belgisch geld werd uitgedeeld aan verschillende NGO’s in Israël die hun handelsmerk maken van het bekritiseren en demoniseren van Israël en actief een boycot van Israël promoten.

Volgens directeur van NGO Monitor, professor Gerald Steinberg, gaat het om organisaties die nauwelijks steun vinden in eigen land, extreemlinkse groepen die klachten neerleggen tegen Israëlische bewindslieden enzovoort. “Dit is totaal contraproductief”, aldus Steinberg tegen Joods Actueel. “In plaats van effectief te helpen, wordt met Belgische steun aan politiek gedaan en niet aan ontwikkelingshulp of sociale steun! Dit is manipulatie van de interne politiek en tevens ondemocratisch”.

Het cijfer van achthonderdduizend euro betreft enkel het geld dat ons land aan Israëlische organisaties geeft en telt het Belgisch geld voor Palestijnse doelen niet mee. Het is voor het eerst dat ons land cijfers bekendmaakt over steun aan Israëlische groepen. Professor Steinberg: “Ik moet toegeven dat ik schrok van het grote bedrag voor een klein land als België. Begrijp mij niet verkeerd, geld voor ontwikkelingshulp is meer dan welkom maar hier gaat het voor 90% om het financieren van politieke propaganda tegen de Israëlische staat. Dit is contraproductief en dient te stoppen”.

De organisatie Peace Now gaat lopen met de hoofdbrok, zo’n tweehonderdduizend euro per jaar. Het Peres Center for Peace, dat enkele jaren geleden door president Shimon Peres werd opgericht, kreeg de voorbije jaren 37,500 euro maar is dat in het voorbije jaar kwijtgespeeld. En dat is zeer spijtig omdat net die organisatie vooral intracommunautaire projecten steunde en niet aan propaganda deed”.

Advertentie

Maar voornamelijk een doorn in het oog is de organisatie Yesh Din, die zowat tachtigduizend euro opstreek het voorbije jaar. De organisatie heeft in Israël een kwalijke reputatie omdat het geld verleende aan individuen die elders in de wereld strafdossiers tegen Israëlische regeringsleiders aanspanden. “Dat België deze acties financieel ondersteunt kunnen we maar moeilijk begrijpen”, aldus Steinberg.

Yesh Din zelf ontkent de aantijgingen maar verschillende rapporten in Israël hebben het tegendeel al bewezen, al gebeurt dat vaker via subgroepen en niet rechtstreeks. De krant The Jerusalem Post peilde bij Michel Malherbe, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Die verklaarde dat België geen NGO’s financierde maar wel specifieke projecten die in aanmerking komen voor steun. “We onderzoeken het engagement van de organisaties en respect voor de mensenrechten is daar primordiaal”.

Het rapport van NGO Monitor zal worden aangehaald tijdens de ontmoeting die premier Leterme maandag zal hebben met zijn Israëlische ambtsgenoot Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde een kabinetsmedewerker van Netanyahu vrijdag tegen Joods Actueel hoofdredacteur, Michael Freilich. Netanyahu zal de premier vragen om nauwer toe te zien op de Belgische geldstromen. De Israëlische premier stelde dezelfde vraag ook al aan andere Europese landen.

In Nederland heeft de minister van Buitenlandse Zaken op 23 augustus een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, waarin hij stelt, dat organisaties die beleid voeren dat ingaat tegen de Nederlandse politiek, niet meer zullen worden gefinancierd. De EU is tegen het boycotten van producten uit Israël zoals sommige van deze organisaties promoten. Voor hen gaat de geldkraan nu in Nederland onherroepelijk dicht.

Federaal Kamerlid Willem-Frederik Schiltz (OpenVLD) zei in een reactie tegen Joods Actueel dat het natuurlijk niet de bedoeling was “ons eigen buitenlands beleid te ondermijnen met het sponsoren van zeer eenzijdige, marginale groepen.” Hij is zich ook bewust van het onbehaaglijk gevoel die Israëli’s kunnen hebben bij dit alles. Schiltz is alvast van plan de bevoegde ministers te interpelleren in het parlement, dat zijn zowel minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) als minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). “Deze nieuwe informatie noopt ons om dat te onderzoeken.”