Soldaat die betoger aanviel ontheven uit functie, premier Netanyahu en president Peres veroordelen incident

In Israël wordt het gedrag van een legerofficier die een jonge Deense demonstrant met een M-16 machinegeweer in het gezicht sloeg zeer sterk veroordeeld. President Simon Peres liet vandaag weten dat hij geschokt was door het voorval dat vorige zondag plaatsvond. Het incident raakte bekend nadat er een youtubeclip van op het internet verscheen. Niet alleen het Israëlische publiek maar ook de pers is niet te spreken over het voorval.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde het incident en benadrukte dat er voor soldaten en officieren die zich op een dergelijke manier misdragen geen plaats is bij de Israëlische defensiemacht. Benny Gantz, de legerstafchef, van zijn kant liet gisteren weten dat de officier van de brigade in de Jordaanvallei uit zijn functie gezet werd.

Fietstocht

Brigade-generaal Yo’av Mordechai, woordvoerder van het leger verklaarde eerst dat de betogers gewelddadig waren maar dit werd door de activist in kwestie ten stelligste ontkend, “een complete leugen”. Hij benadrukte dat er van de kant van de betogers geen geweld werd gebruikt. “Wij wilden enkel een fietstocht houden en van het uitzicht genieten”, zei hij tegen de Israëlische krant Ha’aretz.

Andreas Ias is momenteel in Ramallah waar hij met twee advocaten overlegt of hij een klacht zal neerleggen over het incident.

Advertentie

De woordvoerder van het leger verklaarde maandagmorgen dat het gedrag van de officier niet door de beugel kan en dat dit gedrag inging tegen de IDF-principes. “Ook al was er geweld van de zijde van de Palestijnen en buitenlandse actievoerders. De video toont niet alles wat er die zaterdag gebeurde.” Hij voegde er aan toe dat op een bepaald ogenblik tweehonderd anarchisten geweld gebruikten tijdens het kat- en muisspel dat in totaal meerdere uren duurde.

Ook Benny Gantz, bevelvoerder van het Israëlische leger gaf zijn commentaar en tilde zwaar aan het voorval. De betrokken officier wordt voorlopig op non-actief gezet.

NGO-Monitor van zijn kant wees er op dat Westerse demonstranten van de groep ISM een verleden hebben van provocaties. Leiders van de organisatie verklaarden reeds dat “zowel geweldloos als gewapend verzet” nodig is. Als actievoerders hierbij het leven laten worden ze beschouwd als martelaren, “shaheed Allah”.

Het incident is hoedanook zeer uitzonderlijk. Soldaten en officieren die op de Westelijke Jordaanoever optreden zijn getraind om uiterst terughoudend te reageren op provocaties.