Chirurg betuigt spijt over racistische uitspraken [Video]

[Update: de Israëlisch krant The Jerusalem Post heeft het verhaal ondertussen overgenomen, klik hier]

Chirurg, dr. Frank H. van het UZ Brussel erkent in een e-mailbericht aan Joods Actueel dat hij over de schreef is gegaan met zijn antisemitische opmerkingen tegenover een collega assistent.

Gisteren stelde de arts dat hij “een neo-nazi was” en bracht hij het “Sieg Heil” tijdens een operatie. Hij maande de assistent ook aan om “dood te gaan liggen in de Dode Zee en terug te keren naar de gaskamers”.

Vandaag stuurde de chirurg volgend e-mail bericht aan Joods Actueel:

Advertentie

“Hierbij wens ik mij publiekelijk te verontschuldigen voor mijn onaanvaardbaar taalgebruik tegenover mijn collega assistent, maar eveneens tegenover de gehele Joodse gemeenschap waarvan ik de gevoelens kan hebben gekrenkt.

Ik ben geen neo-nazi en heb steeds respect gehad t.o.v. het volk van Israël. De papa van mijn nichten en neef was een van de weinige overlevenden uit de concentratiekampen en mijn schoonvader was meer dan 4 jaar krijgsgevangene in Nazi-Duitsland.

Ik tracht hierbij absoluut niet goed te praten wat ik in een moment van woede mocht hebben heb gezegd, zonder dat ik dat meende, maar vraag U hierbij mijn oprechte excuses te willen aanvaarden”.

Het bericht werd ook in CC gestuurd naar de directeur van het UZ Brussel, professor Marc Noppen.

Op onze redactie viel ook volgende e-mail binnen, de naam van de verzender wordt hier weerhouden:

“Beste redactie,
Vandaag las ik het volgende artikel in de krant: ‘Brusselse chirurg huiswaarts gestuurd na nazi-uitspraken tijdens operatie’. Wat een opluchting. Enkele jaren geleden was ik arts-assistent bij deze orthopedisch chirug en ik kan U vertellen dat deze chirurg gek is.

Tijdens ochtendoverdracht werden vaak racistische grappen gemaakt en niet alleen door deze chirurg. En het ziekenhuis was wel op de hoogte van zijn uitspraken.

Advertentie

Ik ben niet de enige arts die dit soort verhalen kan bevestigen.
PS complimenten voor deze jonge arts”

Het ziekenhuis beraadt zich nu over de verdere gang van zaken, de chirurg in kwestie is voorlopig op non-actief gezet. Volgend item verscheen op het VRT-nieuws vandaag. (klik op de foto voor het videofragment)