Duitsland, Frankrijk en Italië veroordelen antisemitische betogingen

swastika

De drie ministers van Buitenlandse Zaken beloven te strijden tegen “daden en uitlatingen die de grens van het antisemitisme overschrijden.”

Gisteren veroordeelden de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Italië het toenemende antisemitische protest en geweld in hun respectievelijke landen naar aanleiding van het conflict in Gaza en beloofden er alles aan te doen om het te bestrijden.

“Antisemtische rethoriek en vijandigheid tegen Joden, en aanvallen op synagogen en mensen die het Joodse geloof aanhangen mogen in onze samenleving niet plaatsvinden”, zeiden Duits Buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier, Frans Buitenlandminister Laurent Fabius en Italiaanse evenknie Federica Mogherini in een gezamenlijke verklaring in Brussel.

De drie zeiden dat hoewel ze respect hebben voor de vrije meningsuiting en vrijheid van samenkomst van de betogers, zij niettemin al het mogelijke zullen doen om te strijden tegen “daden en uitlatingen die de lijn van het antisemitisme, racisme en xenofobie overschrijden.”

Advertentie

“Joden vergassen”

Sinds het uitbreken van het geweld tussen Israël en Hamas hebben deelnemers aan anti-Israëlische betogingen overal in Duitsland herhaaldelijk antisemitische slogans gebruikt en onder meer opgeroepen Joden te vergassen.

In Frankrijk zijn pro-Palestijnse jeugdige betogers verschillende keren slaags geraakt met de politie en vorige zondag werd een auto in brand gestoken, winkels geplunderd en twee synagoges aangevallen in de buitenwijken van Parijs.

Joodse verenigingen reageerden geschokt en met afschuw op het groeiend antisemitisme in Europese landen met grote moslimgemeenschappen.

Deze week hebben gezagsvoerders in Berlijn pro-Palestijnse demonstranten opgepakt omwille van antisemitische slogans.

Politiewoordvoerdster Cosima Pauluhn wist nog te vertellen dat de politie een onderzoek is gestart naar de preek van een radicale imam die gelovigen van de Berlijnse al-Nurmoskee zou hebben opgeroepen om “Joden te vermoorden”.