28 Europese ministers van Buitenlandse Zaken: “Israël heeft recht om zich te verdedigen”

eu De EU heeft de raketbeschietingen door Hamas en andere terroristische groepen op Israëlische burgers veroordeeld als “criminele en niet te rechtvaardigen acties”. Blijkbaar heeft de EU begrip voor de uiterst moeilijke situatie waarmee Hamas de Israëlische defensiemacht confronteert en zegt letterlijk: “Wij veroordelen ten sterkste de oproepen in Gaza waarbij de burgerbevolking als menselijk schild worden ingezet.” Wel vraagt de EU aan Israël om er alles aan te doen onschuldige burgers te sparen.

Di Rupo’s misser van formaat

Terwijl bronnen binnen de EU bevestigen dat het recht van een soevereine staat om zijn burgers te verdedigen in dit conflict duidelijk is, is er ook de kwestie van het morele verschil tussen Hamas en Israël.”Hamas brengt schaamteloos zijn burgers in gevaar door hen als schild te gebruiken. Dat alles terwijl  het IDF de Gazaanse burgers telefonisch verwittigd, strooibriefjes dropt met een oproep om het gebied te verlaten en aanvallen afblaast als ze burgers opmerkt”.

Ondertussen is de realiteitszin van demissionair premier Di Rupo aangetast. Hij was het gezamenlijk EU-standpunt voor met een uiterst eenzijdig communiqué waarin hij de Israëli’s, zonder nuance, van “disproportioneel geweld” beschuldigde. Di Rupo staat daarmee geïsoleerd want hij is (=was) de enige Europese leider die Israël veroordeelde.