Brandstichting in synagoge van Anderlecht

De synagoge van Anderlecht werd deze nacht door onbekenden in brand gestoken. De politie heeft een onderzoek opgestart nadat vier verschillende brandhaarden werden vastgesteld in het gebouw. Drie mensen raakten bevangen door de rook maar konden ter plaatse verzorgd worden.

Kort voor zes uur, in de morgen van maandag op dinsdag, werd gepoogd de synagoge in Anderlecht in brand te steken. De daders slaagden deels in hun opzet, drie mensen kregen ademhalingsproblemen door de rook.

De Brusselse brandweermannen ontdekten vuurhaarden op vier verschillende plaatsen in het gebouw nadat de brand gemeld werd door de bewoners van een appartement op de tweede verdieping van het gebouw. Het vermoeden van brandstichting is sterk omdat op vier verschillende plaatsen vuur ontstond en er sprake is van het gebruik van brandversnellerse. Er werd dan ook een onderzoek opgestart. De drie personen die licht geïntoxiceerd geraakten kregen ter plaatse de nodige zorgen toegediend.

De synagoge is regelmatig het doelwit van Brusselse antisemieten. In 2010 en 2002 waren er brandstichtingen uitgevoerd met molotovcoctails. “De Joodse veiligheidsdienst in Brussel zei toen tegen Joods Actueel dat “pogingen tot brandstichting op deze synagoge elk jaar één of twee keer voorkomen. Vroeg of laat zullen ze er in slagen om het gebouw helemaal in de vlammen te doen opgaan”.(lees hier)

Structurele maatregelen zoals camerabewaking zijn nodig zodat het niet zover zal komen. Men kan zich later niet verstoppen achter excuses alsof een aanval tegen de synagoge niet had kunnen voorkomen worden.”

Advertentie