Eerste minister: “Vandaag staan we allen recht en voelen we ons allemaal Joods”

Michel (Copy)

“Ik ben verontwaardigd dat onze scholen moeten worden omgebouwd tot bunkers. Ik ben verontwaardigd dat u gedwongen wordt om constant onder politiebescherming te leven. Ik weet hoe zeer u bezorgd bent om uw veiligheid en die van uw naasten. Ik weet hoe choquerend het moet zijn om soldaten te kruisen die  uw scholen bewaken.”

Dat zei eerste minister Charles Michel op maandagavond in de Grote Synagoge van Brussel.

De premier was er komen spreken naar aanleiding van de 70ste verjaardag sinds de bevrijding van Auschwitz.

Waarom hebben we het antisemitisme niet eerder de kop kunnen indrukken?

Advertentie

Na de Tweede Wereldoorlog werd onze samenleving heropgebouwd rond de belofte “dat nooit meer”.  Hoe is het in Europa zo ver kunnen komen dat de veiligheid van de joodse burgers opnieuw bedreigd wordt?

Ik aanvaard dit niet. Geen enkele Belg mag dit aanvaarden.

We weten dat het antisemitisme niet nieuw is. We weten dat het al duizenden jaren bestaat. Maar we hebben het kunnen indijken, zelfs neutraliseren.

We gaan het verleden niet opnieuw beleven. Dat zullen wij niet toestaan! Mijn regering en ikzelf zijn ons ten volle bewust van de ernst van de situatie. We zijn vastbesloten streng op te treden tegen het toenemende antisemitisme. Ik wil u nogmaals onze absolute solidariteit verzekeren.

Vandaag vormen we één front tegen radicalisme, fanatisme en terrorisme. Wij zijn verenigd en vastbesloten tegen antisemitisme.

Vandaag zijn we hier samen omdat we nooit mogen vergeten.

Vandaag staan we allen recht en voelen we ons allemaal Joods.

Advertentie

De volledige toespraak kan u hier terugvinden.