Boekvoorstelling antisemitisme op woensdagmiddag 17 juni

antisemitisme_smelik_garant (Copy)Uitgeverij Garant stelt ‘Antisemitisme’ , het nieuwste boek van prof.dr. Klaas Smelik voor aan het publiek tijdens een middagconferentie, op woensdag 17 juni  om 14.00 uur. André Gantman, zelf auteur van een boek over antisemitisme en prof. Smelik spreken over antisemitisme, de actualiteit van een historische ontwikkeling. Beiden volgen verschillende denkpistes maar beschouwen Jodenhaat nooit als een toevalligheid.

De conferentie gaat door in de Somersstraat 13 in Antwerpen vlak bij het Centraal Station en Parking Centraal. De deelname is gratis maar aanmelden is wel verplicht en kan via deze link: http://www.hetboekenpodium.eu/node/349

Antisemitisme geen variatie op het verschijnsel rassenhaat

 

Na 1945 leek de integratie van de Joden in de Europese samenleving succesvol afgerond. Helaas worden Joden de laatste jaren opnieuw het slachtoffer van antisemitisch geweld. Het heropleven van het antisemitisme in Europa is een onverwachte ontwikkeling, een terugkeer naar een duister verleden. Een verband met het antizionisme wordt snel gelegd, maar is dit terecht? Sommige meningen gaan uit van een eeuwig antisemitisme, dat tegemoet zou komen aan een aangeboren menselijke behoefte: de Jood als zondebok. Het heeft diepe wortels, van de gruweldaden door de kruisvaarders tot de op industriële schaal uitgevoerde genocide door de nazi’s.

Advertentie

Het antisemitisme zou een exponent van het verschijnsel rassenhaat zijn en als zodanig niet meer dan een variatie op een algemeen menselijk patroon. Klaas Smelik is het hiermee niet eens. Hij vindt het productiever om het antisemitisme als historisch verschijnsel te benaderen, hoe irrationeel en inconsistent het ook is. Productiever is het ook om niet alles op één hoop te gooien, maar een onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van Jodenhaat en hun politieke, religieuze en maatschappelijke functie.

 

André Gantman is Master in de Rechten, in Europees Recht en in International and Comparative Law. Hij is gewezen advocaat aan de Antwerpse balie en voormalig schepen, bevoegd voor personeel en rechtzaken, van de Stad Antwerpen, vandaag is hij N-VA fractieleider in de Antwerpse Gemeenteraad. Hij is actief binnen de Joodse Gemeenschap en was voorzitter van de vereniging B’nai-B’rith.

 

Klaas A.D. Smelik studeerde theologie, Semitische talen, Egyptisch, Koptisch, archeologie en oude geschiedenis in Utrecht, Amsterdam (UvA) en Leiden. Hij doceerde aan de Universiteiten Utrecht, Amsterdam, Brussel en Leuven. Hij geeft nu Hebreeuws en Jodendom aan de Universiteit Gent. Hij gaf de nagelaten werken van Etty Hillesum uit, is directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum van de Universiteit Gent (EHOC) en eindredacteur van de serie ‘Etty Hillesum Studies’. Hij is redacteur van ‘Etty Hillesum 1914-2014 (Etty Hillesum Studies, deel 6)’ en auteur van ‘Antisemitisme, actualiteit van een historische ontwikkeling’.