Korpschef Muyters: “legerbescherming van Joodse doelen bij aanhoudende dreiging”

Korpschef Muyters
Korpschef Muyters

Tijdens een belangrijk veiligheidscongres tussen de top van de Antwerpse politie en zowat alle Joodse instellingen van de stad, pleitte korpschef Serge Muyters er in zijn toespraak voor om het inzetten van soldaten voor de beveiliging van Joodse instellingen in bepaalde gevallen mogelijk te maken.

Op het congres van 17/09/2014 waren de verschillende opperrabbijnen van Antwerpen present naast vertegenwoordigers van de 93 verschillende Joodse verenigingen die de stad rijk is, waaronder scholen, synagogen, cultuurcentra, enz.

Serge Muyters: “Ik moet u niet vertellen dat de dreiging reëel is. Vandaag (gisteren, red.) verscheen er nog een dreiging in de pers tegen jullie gemeenschap van een Vlaamse I.S.-strijder in het buitenland. Indien de dreiging gedurende lange tijd op het niveau 4 blijft, zoals het geval was na de aanslag in Brussel, dan zouden we het leger moeten kunnen inzetten. (thans geldt het niveau 3, nvdr.)

Om bij niveau 4 tot een optimale bescherming te komen zouden we honderden extra manschappen moeten inzetten en miljoenen euro’s moeten vrijmaken. Manschappen die we niet hebben en geld dat we niet bezitten.

Onze troepen voeren in het buitenland wel vaker politionele- en bewakingsopdrachten uit en dit zou daar perfect bij aansluiten. Nu is het moment om dit aan te kaarten bij de federale onderhandelingen om indien nodig het wettellijk kader hiervoor te creëren.”

Advertentie

Daar pleitte de Antwerpse burgemeester al eerder voor en dit was onlangs ook de vraag van de PS burgemeester van Anderlecht na de brandstichting in een synagoge in zijn gemeente.

Het veiligheidscongres in Antwerpen was een initiatief van het CKJGA, het Centraal Coördinatiecomité van de Joodse Gemeenschap, ook gekend als Shmira (beveiliging) in het Hebreeuws. Deze organisatie zorgt ervoor dat de politie een “single point of contact” heeft met de Joodse gemeenschap inzake alle aspecten van veiligheid.

Charly Gotlib van het CKJGA zei tegen de aanwezigen: “Wij vertegenwoordigen alle Antwerpse Joodse strekkingen van seculier (niet praktiserend) tot modernorthodox en ultraorthodox. Wij zijn jullie!” Op dat vlak is deze organisatie inderdaad een unicum voor de niet homogene Antwerpse Joodse gemeenschap.

De aanwezigheid van de Antwerpse opperrabbijnen Shiff, Lieberman en de rabbijnen Pollak, Honig en Carlebach telt binnen de gemeenschap in ieder geval als signaal om U tegen te zeggen.