UZ Brussel ontslaat chirurg na nazi-uitspraken

Het UZ Brussel heeft deze avond de chirurg, Frank H, “op staande voet ontslagen” na de nazistische scheldtirade aan het adres van een Joodse collega. Dat nieuws staat op de website van De Standaard. De medische raad oordeelde dat de uitspraken van de man onverenigbaar zijn met de waarden van het ziekenhuis. Getuigen van het incident hadden eerder vandaag het voorval tegen de directie bevestigd.

“Ik denk dat het ziekenhuis gehandeld heeft zoals het moest handelen. Het is ook een belangrijk signaal naar de maatschappij toe, dat dit soort zaken niet getolereerd worden in onze maatschappij”, was de reactie van het slachtoffer die de zaak aankaartte. De jonge arts wil de hele zaak nu zo snel mogelijk achter zich laten.

Michael Freilich van Joods Actueel: “Het was in ieder geval een moedige beslissing van het slachtoffer om deze zaak te melden. Al te vaak zien we dat mensen die slachtoffer zijn van verbaal racistisch geweld die stap niet durven zetten.De beslissing van het ziekenhuisbestuur beoordeel ik zeker als positief omdat ze deze zaak op een serene doch daadkrachtige wijze afgehandeld hebben”.

“Het ontslag is jammer, want het was een goede chirurg”, verklaarde woordvoerder Eeckman tegen De Standaard. De uitspraken waren echt niet verenigbaar met de missie van het UZ: “Wij zijn een pluralistisch ziekenhuis met respect voor iedereen, ongeacht ras, taal, geloof of filosofische overtuiging”, aldus de woordvoerder.

Advertentie

De chirurg in kwestie had in het verleden ook uitgehaald naar moslims en Filippino’s tijdens operaties.

Ook TV Brussel berichtte vandaag over het voorval.