Brusselse chirurg huiswaarts gestuurd na nazi-uitspraken tijdens operatie

Een orthopedisch chirurg aan het universitair ziekenhuis van Brussel (website) werd vandaag naar huis gestuurd van zijn werk nadat hij een Joodse stagiair de huid vol schold met racistische en antisemitische praat. Dat gebeurde tijdens een operatie deze ochtend in het ziekenhuis.

Dokter Frank H. zou ondermeer “Sieg Heil” hebben geroepen en de Joodse stagiair, een 5de jaarsstudent orthopedie bevolen hebben “terug te keren naar de gaskamers”. Naast het slachtoffers reageerden ook de verschillende omstaanders en medewerkers geschokt.

De joodse student-arts was danig geschrokken door het incident en maakte melding van het voorval op de website antisemitisme.be en diversiteit.be, de site van het Centrum Gelijke Kansen.

Edgard Eeckman, hoofd van de communicatiedienst van het ziekenhuis bevestigde het verhaal tegen Joods Actueel. “Al ken ik de exacte bewoordingen die gebruikt werden niet, het was iets in die aard”. Volgens Eeckman is het ziekenhuis geschokt door deze zaak, “het is gekend dat er tijdens een operatie stress is en soms harde woorden vallen maar dit is totaal ontoelaatbaar.”

Advertentie

Het ziekenhuis heeft nu een onderzoek geopend en beloofde dat de arts gesanctioneerd zou worden. Ondertussen is de arts ook van het werk weggestuurd. Volgens de woordvoerder staat de man bekend om zijn “moeilijk karakter” en kreeg hij in de zomer reeds voor een andere zaak een aanmaning. Blijkbaar zou hij toen een hamer hebben gegooid naar iemand en werd daarbij een ruit ingeslagen. “Gezien dit het tweede incident is komt er nu zeker een sanctie”.

De arts is nochtans een hoog opgeleid chirurg die bekend staat als toparts. Volgens verschillende personeelsleden laat de man zich tijdens operaties ook racistisch uit tegenover Filippijnse verplegers en moslimpatiënten. Daarover zegt hij “die mensen wil ik niet opereren, ze zijn toch niet verzekerd en komen later steeds klagen dat het niet goed is”.

De joodse student-arts vreest ondertussen dat zijn openheid hem niet in dank zal  worden afgenomen. Tegen Joods Actueel vertelde hij: “de wereld van orthopedische chirurgie is een kleine wereld en er zou wel eens  het gevoel kunnen zijn dat je de vuile was daarvan niet kan buitenhangen”. Maar in het ziekenhuis laat men ons weten dat dit zeker niet het geval is en dat er met veel professionaliteit wordt gehandeld, en dat wantoestanden kordaat worden aangepakt.

De overheid en het Centrum Gelijke Kansen vragen steeds dat slachtoffers van racistische daden naar buiten treden met hun klachten en zijn blij dat dat hier ook is gebeurd.

Foto: archief