Ongemeen sterke veroordeling na brandbomaanslag op moskee in Israël

In Israël leidt de aanslag met een brandbom op een moskee in het dorp Tuba-Zangariyee op maandag 2/10 tot nooit geziene afkeuring en dat zowel bij het publiek als bij de Israëlische leiders.

President Shimon Peres, die de moskee na de aanslag bezocht, sprak van een immorele en illegale daad die niet in overeenstemming is met de Joodse waarden en noemde de aanslag een schande voor de Israëlische staat. “Maar extremisten mogen er zeker van zijn dat Israël niet zal toestaan dat zij de samenleving op een dergelijke manier kunnen ontwrichten” aldus het staatshoofd. Bij het bezoek waren ook de sefardische en asjkenazische opperrabbijnen van Israël aanwezig.

Premier Benjamin Netanyahu liet weten dat hij de aanslag uiterst verwerplijk vond en dat hij het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet de opdracht gaf om de verantwoordelijken voor de aanslag snel op te sporen. Netanyahu reageerde furieus toen hij de beelden van de moskee te zien kreeg. “Dit hoort niet thuis in Israël”, aldus de premier toen hij zag hoe het volledige interieur van de moskee in de vlammen was opgegaan en ook heilige boeken daarbij vernietigd werden.

Yitzhak Aharonovitch, de minister die bevoegd is voor de binnenlandse veiligheid, bezocht de moskee en zei met tranen in de ogen tegen de aanwezige dorpsbewoners: “Jullie zijn goede mensen, laat u niet misleiden door de criminelen die dit vuur aanstaken, ik sta aan jullie kant”. Om te voorkomen dat er nog nieuwe aanslagen tegen moskeeën zouden volgen zijn inmiddels overal in het land honderden politiemensen ingezet om de gebouwen te bewaken.

Advertentie

Radio Israël liet in een nieuwsuitzending weten dat inmiddels verschillende verdachten werden gearresteerd maar dat er geen verdere details beschikbaar zijn over de aanhoudingen. Volgens de Jerusalem Post is een speciaal politieteam samengesteld en stellen speurders alles in het werk om de misdadigers snel voor de rechtbank te brengen.