Verdachte opgepakt tijdens herdenking bomaanslag Antwerpse Hoveniersstraat

Tijdens de herdenking van de bomaanslag in de Antwerpse Hoveniersstraat werd een verdachte man door agenten van het Bijzondere Bijstandsteam opgepakt.

De man die een zak bij zich droeg werd gefouilleerd in een aparte ruimte. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel,  stond in de buurt van het voorval en zag hoe de BBT eenheid ingreep en merkte op dat de man een halsketting met davidsster droeg: “Dat laatste is toch ongebruikelijk, een davidster is zeker een Joods symbool terwijl het om een man van Arabische origine ging”, aldus Freilich.

De herdenking van de bomaanslag, vandaag dertig jaar geleden, werd georganiseerd door het Forum der Joodse Organisaties en werd door een groot aantal prominenten bijgewoond ondermeer minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, Cathy Berx, provinciegouverneur en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens. Minister Turtelboom zei in haar toespraak dat ze binnen tien jaar opnieuw aanwezig zal zijn op de 40ste herdenking “Omdat ik een signaal wil geven dat deze actie van deze  zogezegde vrijheidslievende activist  in werkelijkheid een antisemitische misdaad was”, aldus Turtelboom.

Ambassadeurs en vertegenwoordigers van de VS, India, Israël en Frankrijk staken kaarsen aan  ter nagedachtenis van de slachtoffers. Ze werden uitgenodigd omdat ook in hun land slachtoffers van terroristische aanvallen vielen.

Advertentie

Veiligheidsmaatregelen

De Antwerpse politie had omvangrijke veiligheidsmaatregelen getroffen voor de plechtigheid die op het middaguur doorging. Zo waren er naast de gebruikelijke zware politiebeveiliging bij Joodse evenementen nu ook scherpschutters aanwezig op de daken van de omliggende gebouwen. De BBT-agenten in burger hebben nog tijdens de plechtigheid de verdachte overgedragen aan hun collega’s van de Antwerpese politie die hem meenamen voor ondervraging.