Opnieuw neonazi concerten in ons land

Het Anti-Fascistisch Front heeft dit weekeinde volgende open brief gestuurd naar de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Aanleiding was het neo-nazi concert dat gisteren plaatsvond.

Geachte,

Zaterdag 10 september 2011 maakten onze collega’s van RésistanceS bekend dat een Waalse afdeling is opgericht van de neonazistische organisatie Blood and Honour. Spilfiguur is ‘Chris Demart’, een man vooral actief in de streek rond Charleroi. Nadat neonazi’s uit andere landen hem beter leerden kennen op een bijeenkomst in Boedapest (Hongarije) in februari, werd zijn afdeling Blood and Honour Wallonie in augustus als officiële Blood and Honour-afdeling erkend door de moederorganisatie in Engeland.

Op 24 september (1993) overleed Ian Stuart Donaldson, de stichter van Blood and Honour, en naar aanleiding hiervan worden in nogal wat landen dezer dagen ‘memorials’ ingericht: in Hongarije, Engeland, Zweden, Italië… De laatste keer dat in Vlaanderen nog een Ian Stuart Donaldson-memorial ingericht werd, was op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Voor de organisatie van het concert in Diksmuide en voorgaande concerten werden de Vlaamse Blood and Honour-organisatoren op 9 maart 2011 door de rechtbank van Veurne veroordeeld tot drie maanden celstraf en een geldboete.

Advertentie

Vandaag wordt een nieuwe Ian Stuart Donaldson-memorial ingericht. Over het repertoire van de aangekondigde groepen kon u reeds een en ander lezen op de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF, www.aff.be): nummers waarin geluidsopnames van Adolf Hitler verwerkt zijn (het Franse Sinweldi), covers van onder andere de verboden Duitse neonazigroep Landser en het repertoire van de Hitler Jugend (het Duitse Selektion) , enzomeer.  Dat vanaf deze namiddag (de deuren van de concertzaal openen om 16.00 uur) muziek te horen is die strijdig is met onze wetten tegen racisme, discriminatie en negationisme leidt geen twijfel.

Het concert wordt georganiseerd door de nieuwe Waalse afdeling van Blood and Honour, met steun vanuit Vlaanderen en Duitsland. Vanuit Nederland zijn overigens ook neonazi’s onderweg naar ons land. We verwachten geen achthonderd neonazi’s zoals er in Diksmuide waren, maar toch is er geen behoefte aan dat ons land weer eens verzamelplaats en broedplaats wordt voor neonazi’s.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) roept dan ook alle autoriteiten op

–          om indien mogelijk: alsnog de gehuurde zaal niet ter beschikking te stellen voor een dergelijke bijeenkomst;

–          indien het concert toch doorgaat: de nodige politionele en gerechtelijke vaststellingen te doen in de concertzaal om zodoende met een degelijk dossier tot vervolging van de organisatoren over te gaan.

De concertzaal is ons niet bekend, de plaats waar de neonazi’s afgesproken hebben om de wegwijzer naar de zaal te krijgen, is wel bekend: afrit 19 op de E40 Brussel-Aalst, aan het rond punt richting Geraardsbergen. Het ligt op een dik half uur rijden van de taalgrens. Het concert kan dus nog altijd in Wallonië doorgaan, maar evengoed in Vlaanderen.

 

Advertentie

Namens het Anti-Fascistisch Front (AFF)

Ed Steffens, woordvoerder