‘Historisch akkoord’ om opgedoken Thorarol terug te geven aan Joodse Gemeenschap

Er is een “historisch akkoord” bereikt om een oude Joodse Torahrol (Bijbel) uit WOII terug te geven aan de Joodse Gemeenschap. Aldus, Stéphanie Adriaansen van de stad Antwerpen, in een persuitnodiging aan Joods Actueel en andere media.

Bij aanvang van de Jodenvervolging in 1941 bracht een lid van de Joodse Gemeenschap de Thorarol ter bescherming onder bij de toenmalige stadsbibliotheek. De Thorarol werd na de oorlog niet opgehaald en bleef bewaard in de erfgoedbibliotheek Hendrik Consciense waar ze pas enkele maanden geleden is opgedoken.

Op maandagnamiddag (24 oktober) zullen schepen voor cultuur en erediensten, Philip Heylen, en burgemeester Patrick Janssens, tijdens een persconferentie meer details vrijgeven over het akkoord.

Opperrabbijn van Antwerpen, David Lieberman, had in een brief aan het schepencollege gevraagd om de rol terug te krijgen. Auteur en voormalig politicus, André Gantman, was in een opiniestuk in Joods Actueel van vorige maand bijzonder kritisch voor de stadsdienten (lees hier). Maar volgens Schepen Heylen was het niet duidelijk wie de eigenaar was en welke van de twee Joodse gemeenten aanspraak zou maken op de rol.

Advertentie