Filmprijs ‘Jong Talent 2011’ voor prent over joodse Anita Rosenberg

‘Anita’ is het hartverwarmende portret over Anita Rosenberg, een Joods-orthodoxe vrouw, waarmee filmmaakster Vicky de Rooster een inkijk geeft in de wereld van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Ze maakte deze kortfilm als eindwerk voor het Rits, de bekende Brusselse filmschool, en kreeg voor dit human interest portret de Jong Talentprijs 2011 van de kortfilmcompetitie ‘De Sociale Film’.

Op voorzichtige wijze en met prachtige beelden introduceert de jonge vrouwelijke regisseur de kijker bij Anita Rosenberg in haar dagdagelijkse beslommeringen. De cameraploeg volgt Anita bij het winkelen voor sabbat, het uitkiezen van speelgoed en kleren voor Poerim en tijdens een gesprek met haar vader, een Holocaustoverlevende, op een bank in het stadspark.

De film toont de problemen waarmee Anita geconfronteerd wordt, hoe ze worstelt met bepaalde geloofsrituelen, maar die ook in geen geval wil loslaten. De Rooster registreert alles met een zekere schroom en zonder in een polemische valkuil te trappen met echtgenoot Henri in de buurt, voorwaar geen vanzelfsprekendheid. Neen, mijnheer Rosenberg legt dit keer rustig uit hoe de tijdschakelaars voor het automatisch aansteken en doven van de lichten voor de sabbat in zijn appartement werken.

Voor wie Joods Antwerpen een beetje kent, is de herkenning treffend. Zo ook restaurant Hoffy’s, waar de familie Rosenberg vis gaat kopen voor de sabbat en waar in enkele seconden de gastvrijheid en openheid van de broers Hoffman wordt aangegeven. Het gevoel dat Anita Rosenberg heeft, dat een nieuwe Jodenvervolging met het stijgende antisemitisme toch altijd een bedreigende mogelijk blijft, weet de jonge filmmaakster zeer overtuigend over te brengen.