Zit Teheran achter escalatie raketaanvallen op Zuid-Israël?

Burgers in paiek na een raketaanval op Zuid-Israël

Raketbeschietingen op het Zuiden van Israël duren voort. De IDF voerde opnieuw een aanval uit op een groep terroristen die bezig waren met het afschieten van raketten, twee van hen werden daarbij gedood. Berichtgeving van Missing Peace

De nieuwe golf raketten op Zuid-Israël, gisteren en eergisteren, kwam voor velen als een verrassing. Hamas en Israël zijn immers nog bezig met de zogenaamde Shalit deal waarbij 550 Palestijnse gevangenen nog vrijgelaten moeten worden. Een nadere beschouwing van de gebeurtenissen maakt echter duidelijk dat er een andere partij is die belang had bij deze escalatie.

Uitgebrande wagens in Ashdod

De meeste Nederlandse media, en met name de NOS, gaven ook in dit geval een verkeerde voorstelling van zaken of begonnen hun berichtgeving op het moment dat Israël reageerde op het initiële Palestijnse geweld. Op woensdag jl. werd de Israëlische havenstad Ashdod echter al opgeschrikt door de inslag van een Grad raket.

Deze aanval werd op donderdag gevolgd door drie andere raketten op zuid Israël. (Sommige bronnen maakten melding van in totaal drie raketten op woensdag en donderdag). Op zaterdag kwam de Israëlische reactie in de vorm van een aanval op de top van de El Quds brigade van Islamic Jihad in Gaza. Vijf leden van deze terroristische beweging kwamen daarbij om.

De Israëlische luchtmacht kent bijna alle bewegingen van Palestijnse terroristische groepen in Gaza vanwege het gebruik van hypermoderne UAV’s ( op afstand bestuurde vliegtuigen die o.a. voor spionage worden gebruikt), die Gaza vanuit de lucht 24 uur per dag observeren. Zo wist men ook dat Islamic Jihad de organisatie was die achter de plotselinge aanval zat op Israël.

Advertentie

De in verhouding tot Hamas kleine groep (1000 strijders) krijgt haar wapens en geld uit Iran. De invloed van de groep in Gaza neemt echter voortdurend toe. Ex-Hamas en Fatahleden zijn uit onvrede over de vermeende ’gematigde’ houding van deze bewegingen tegenover Israël, toegetreden tot de groep. Israëlische veiligheidsdiensten schatten het rakettenarsenaal van Islamic Jihad op 5000, daarbij zijn raketten die voorbij Tel Aviv kunnen komen (Fajr 3 en Fajr 5).

Bij de jongste aanvallen op Israël gebruikte Islamic Jihad naar alle waarschijnlijkheid raketinstallaties die vanuit Libië Gaza werden binnengesmokkeld. Israëlische analisten legden zaterdagavond uit dat Iran continu aanvallen op  Israël wil zien. De periode van relatieve rust die in acht werd genomen door alle terroristische groeperingen in Gaza, had te maken met de op handen zijnde gevangenenruil.

Nu Shalit niet meer in Palestijnse handen is, is er voor Islamic Jihad en haar opdrachtgevers in Teheran geen reden meer om de rust te handhaven. Allerlei media, waaronder Nederlandse, maakten opnieuw melding van een overeengekomen staakt het vuren. Dat zou dan door Israël geschonden zijn.

Dit is een onjuiste voorstelling van zaken. In dit soort gevallen onderhandelt Israël niet met terroristische organisaties. In feite was er nu sprake van een Egyptische poging om Islamic Jihad van verdere aanvallen af te houden. Dit pogingen zouden worden gesteund door Hamas, omdat men niet het tweede deel van de gevangenenruil rond Shalit in gevaar wil brengen.

Islamic Jihad woordvoerder Chader Habib liet uiteindelijk zondagmiddag weten dat zijn organisatie zich zou onthouden van nieuwe aanvallen op Israël. Kort daarna onderschepte de IAF opnieuw een terroristische eenheid die bezig was om raketten af te vuren op Israël. Een andere woordvoerder van Islamic Jihad liet later weten dat de organisatie het bereik van de raketten zou uitbreiden.

In het Israëlisch TV-programma London & Kirschenbaum waren de weduwe en de moeder van een geliquideerde Islamic Jihad leider te zien. Zij vertelden vol trots dat hun man/zoon betrokken was geweest bij de moord op Joodse burgers en kondigden aan dat al hun kinderen zouden sterven als martelaren voor Allah.