Gent herdenkt Kristallnacht nabij ‘onverzorgd’ monument

Op zondag werd in Gent de jaarlijkse herdenking gehouden voor Kristallnacht, dat is de avond waarbij , kort voor de aanvang van  WOII,  tienduizenden joodse winkels kort en klein werden geslagen in Duitsland. Het was de eerste echte aanzet tot openlijke haat en agressie tegen de Joden. Een verslag van deze plechtigheid leest u in onze volgende editie.

Gentenaar en federaal Kamerlid Tanguy Veys (VB) stuurde volgende brief naar de burgemeester van de stad, Daniël Termont (sp.a). over de onverzorgde staat van het Michaël Lustig-monument. Lustig was opperrabbijn van Gent tijdens de oorlog en werd samen met zijn mede-stadsgenoten van Joodse origine door de nazi’s naar Auschwitz gestuurd en vermoord in de gaskamers.

Geachte burgemeester,

Op zondag 13 november ’11 organiseerde de stad Gent de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht aan het monument van Michaël Lustig, met ondermeer een optreden van het socialistische koor “Morgenrood”.
Hierbij viel het op dat het monument er heel onverzorgd bij lag, wat te betreuren valt aangezien dit monument een centrale rol vervult bij de herdenking. Het zou raadzaam zijn om in te toekomst enkele dagen voor de herdenking het monument een reinigingsbeurt te geven.

Advertentie

Met vriendelijke groet,

Tanguy Veys
Lid Kamer van Volksvertegenwoordigers