Antwerpse schepenen niet opgezet dat Midden-Oostenconflict in Antwerpen wordt uitgevochten

Van Campenhout: “Moest ik burgemeester zijn, dan zou ik ingrijpen”

Vanavond en morgen is het ‘Jerusalem Quartet‘ te gast in deSingel te Antwerpen. De groep brengt prachtige klassieke muziek en houdt zich hoegenaamd niet bezig met politiek. Maar dat belet linkse activisten niet om een protestactie te organiseren voor de ingang van deSingel. Zo lezen we in een oproep dat thans circuleert op Internet:
“Protesteer mee tegen het optreden van het ‘Jerusalem Quartet’ in de Singel op woensdag 23 november. Israël wil zijn imago oppoetsen door middel van culturele groepen. Wij kunnen de Palestijnen steunen door een boycot, Israël is hier zeer gevoelig aan. Deze boycot gaat van Israëlische producten tot culturele groepen die het imago van Israël willen oppoetsen.”

Aanvraag

Op het kabinet van de burgemeester is er geen weet van een aanvraag voor een vergunning voor manifestatie op de openbare weg.  We zijn benieuwd of de politie dan ook zal optreden en de actievoerders arresteren?

De Antwerpse schepen Van Campenhout laat aan Joods Actueel weten bijzonder verontwaardigd te zijn door deze actie. “Een culturele avond verstoren, dat is een ware schande en volkomen onaanvaardbaar! Moest ik burgemeester zijn, dan zou ik ingrijpen.”

Advertentie

Enkele dagen geleden was er ook een oproep om koosjere producten uit Israël te boycotten. Schepen van Campenhout voegt er nog fijntjes aan toe dat hij en zijn vrouw de komende weken net extra veel koosjere producten uit Israël zullen inkopen om hun ongenoegen met deze acties te onderstrepen.

Schepen van Cultuur Heylen zei tegen onze redactie dat hij ervan overtuigd is dat de politie zal optreden indien de manifestanten de orde verstoren. “In ieder geval gaat het hier om een groep van wereldklasse en is het net de taak van een Vlaams cultuurcentrum om een breed en divers programma aan te bieden uit de hele wereld.” De schepen heeft trouwens zelf een concert bijgewoond van de groep in Tel Aviv, tijdens een cultuurreis, enkele jaren geleden en vult aan: “de mensen zullen vanavond en morgen dus genieten van een topvoorstelling”.

Vorige week vroeg UNIZO aan de burgemeester om in te grijpen tegen boycotacties in winkels die koosjere producten uit Israël verkopen: “ Dit soort actie schaadt de handel en onze democratische samenleving, was de reactie van Nico Volckerlyck van UNIZO stad Antwerpen.

Wereldtournee

Het Jerusalem Quartet speelde eerder deze maand nog in Londen, Le Mans, Genova en Perugia. Opmerkelijk is dat de oproep tot protest en boycot mee ondertekend is door Intal Antwerpen. Deze organisatie ontvangt financiële steun van Steunfonds Derde Wereld en Geneeskunde voor de Derde Wereld, 2 ngo’s die elk jaar rijkelijk gefinancierd worden door de staat. Samen voor meer dan 1 miljoen euro in 2010.

De groep wordt als volgt aangekondigd in het programmaboekje van deSingel, zoals u kan lezen heeft dit absoluut niets met politiek te maken:

Het ‘Komplimentier-Quartett’ is zonder twijfel het meest luchthartige dat Beethoven ooit schreef. Haydn indachtig werkt hij galante thema’s vindingrijk uit in een geestig steekspel tussen de vier strijkers.
Sjostakovitsj op zijn beurt bedient zich eigenwijs van Beethovens muzikale vocabularium. Zijn Derde Kwartet is een aangrijpend persoonlijk verslag van de Tweede Wereldoorlog, die pas het jaar voordien geëindigd was. In het onbekommerd vrolijke openingsdeel is er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Geleidelijk echter sijpelt het sarcasme binnen en wordt de joligheid pijnlijk verkrampt. Donkere vermoedens ontaarden in een bitter klimaat van militaire waanzin. Aan het einde resten enkel diepe rouw en verbijstering. In een overrompelende spirituele ontwikkeling tast Sjostakovitsj de morele diepten af waarin de mens vervallen is. Onthutst stelt hij vast hoe dicht het meest onschuldige vertier daarbij aanleunt.
Van een heel andere teneur is het Zesde Kwartet, dat hij tien jaar later componeerde. Het is een zeldzaam vredig en aaibaar werk dat hij schreef tijdens zijn huwelijksreis met zijn tweede vrouw.
Enkele jaren geleden maakte het Jerusalem Quartet al een glorieuze doortocht met Sjostakovitsj’ Tweede Kwartet. De verwachtingen liggen nu dan ook bijzonder hoog.