UNIZO richt noodnummer op tegen Israëlboycot

Naar aanleiding van de geplande boycotacties die starten op 26 november e.k. tegen winkels die koosjere producten uit Israël verkopen, heeft ondernemersorganisatie UNIZO een noodnummer opgericht.  Handelaars die het mikpunt dreigen te worden van deze acties, kunnen daarop terecht. UNIZO werkt hiervoor samen met Joods Actueel die de informatie bij de Joodse winkels zal verspreiden. “Maar ook grote ketens zoals Delhaize en Spar hebben afdelingen met producten uit Israël en zullen worden geïnformeerd,” bevestigt Nico Volckeryck van UNIZO Antwerpen Stad.

Het noodnummer is vooral bedoeld voor managers en eigenaars van zaken die de dupe dreigen te worden van deze acties. Ze kunnen er terecht voor advies over hoe ze zich best kunnen wapenen tegen deze protesten, bijvoorbeeld door actievoerders de toegang tot hun zaak te ontzeggen.

Vorige week nog vroeg de ondernemersorganisatie aan de Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens, om alvast in zijn stad, enkele geplande acties te verbieden. Daar ging de burgemeester voorlopig niet op in. Nico Volckeryck: “Wij kiezen geen partij in buitenlandse conflicten maar kunnen het niet aanvaarden dat actievoerders aan de deuren van onze bedrijven klanten lastig vallen. Dit soort acties schaadt de handel en onze democratische samenleving”.

Geen illegale producten

Volgens de juridisch adviseur van UNIZO is de claim van de actievoerders, dat het om illegale producten gaat zoals COBI (Coördinatie boycot Israel) beweert  een fabeltje. “Het gaat om wettelijk in het land ingevoerde producten, conform de Europese handelsakkoorden met Israël. Alle producten worden dan ook door de Belgische douane vrijgegeven. Het is niet omdat je er een bepaald politiek standpunt over het conflict in het Midden-Oosten op na houdt dat je daarom kan claimen dat die producten bij ons illegaal zijn, dat is absurd”.

Advertentie

Het UNIZO-noodnummer  in deze problematiek is : 035557315