Boegbeeld Belgisch Jodendom, David Susskind, overleden op 86-jarige leeftijd

Deze ochtend om 06:00uur is dhr. David Susskind overleden. Bij het grote publiek stond hij vooral bekend voor het organiseren van conferenties voor de vrede waarbij hij in 1988 voor het eerst Arabische, Joodse en Palestijnse deelnemers in het openbaar aan dezelfde tafel kreeg.

David Susskind werd in 1925 geboren in Antwerpen waar hij woonde tot zijn moeder door de nazi’s werd opgepakt en gedeporteerd. Later verhuisde hij naar Brussel.

Voor zijn jarenlange inzet en voor zijn internationale strijd voor vrede in het Midden-Oosten kende de stad Brussel vorig jaar het ereburgerschap toe aan David Susskind. De ceremonie viel samen met de feestelijkheden rond het vijftigjarige bestaan van het Joodse Lekencentrum waarvan Susskind de oprichter van was. Susskind was eveneens de stichter van het CCOJB, het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België.

Het Forum der Joodse organisaties verspreidde volgend bericht na zijn overlijden.

Advertentie

Met droefheid melden wij dat de grote joodse Belgische personaliteit David Susskind heden morgen op 85 jarige leeftijd is overleden. In alle lagen van de joodse gemeenschappen van ons land werd hij beschouwd als een monument van het naoorlogse jodendom. David Susskind was een “Mensh”, een man met een groot hart en zin voor praktische oplossingen.

Het was de heer Susskind die na de oprichting van het FORUM er alles aan heeft gedaan opdat de samenwerking tussen Brussel en Antwerpen vlot verliep.

Deze goede samenwerking heeft mede geleid tot de erkenning en de gerechtigheid van de Joodse slachtoffers van WOII dankzij de oprichting van de Nationale Commissie van de Joodse Gemeenschap van België voor de Restitutie.

Meer informatie mbt de begrafenis van de heer Susskind volgt.

Kouky Frohmann                               Eli Ringer

Voorzitter                                             Erevoorzitter