Netanyahu eist harde actie tegen Joodse extremisten

In Israël wordt door rechtse Joodse activisten in toenemende mate agressie gepleegd op het Israëlische leger, het IDF. De extremisten nemen het niet dat het leger mee wordt ingezet om illegale nederzettingen te ontmantelen.

Eerste minister Benyamin Netanyahu gaf de veiligheidsdiensten bevel om streng op te treden tegen al wie soldaten aanvalt, dit na een recent incident waarbij vijftig activisten een legerbasis op de Westbank binnenvielen, vernielingen aanbrachten en stenen gooiden naar de brigadecommandant.

“Dit incident moet streng veroordeeld worden”, zei het bureau van de eerste minister: “Onze veiligheidsdiensten moeten zich kunnen concentreren op de verdediging van onze burgers en niet op deze verwerpelijke daden.”

Deze week staken extremisten autobanden in brand, strooiden nagels op de weg, vernielden voertuigen en gooiden stenen naar de jeep van een hoge officier, brigadecommandant Kolonel Ran Kahane. De feiten zijn de laatste in een reeks aanvallen waarbij zowel Palestijnen als het Israëlisch leger worden geviseerd. De laatste actie kwam er enkele uren nadat veiligheidsdiensten twintig relschoppers hadden verwijderd uit een verlaten gebouw nabij Israëls grens met Jordanië. De relschoppers noemden de aanvallen het prijskaartje voor de evacuatie van – illegale – nederzettingen.

Advertentie

Defensieminister Ehud Barak beval het leger om alle beschikbare middelen in te zetten om dergelijke agressie te verhinderen. Verder wil hij dat de verantwoordelijken voor de aanval op de militaire basis worden gearresteerd. Over de aanval op de grens zei Barak: “Deze acties zijn gevaarlijk en bedreigen ook de gevoelige verstandhouding tussen Israël en zijn buren”.

Oppositieleider Tzipi Livni daarentegen, beschuldigde de regering Netanyahu er van om het geweld indirect aan te wakkeren: “Het instemmen met radicale wetsvoorstellen, het stilzwijgen bewaren tegenover extremistische rabbi’s en het toegeven aan rechtse coalitiepartners zijn een vruchtbare grond voor de groeiende verruwing”, zo zei Livni.

Danny Dayan, voorzitter van de Yesha-raad belde commandant Kahane dinsdagmorgen om het incident te veroordelen. “Als hoofd van de Yesha-raad en als bewoner van de regio waarover u toezicht houdt, weet ik zeer goed hoe belangrijk het werk van u, uw bevelhebbers en de soldaten zowel overdag als ’s nachts is voor onze veiligheid,” aldus Dayan die het gedrag van de indringers “beschamend en ondankbaar” noemde. “De indringers moeten zichzelf aangeven. Anders moeten ze gearresteerd worden en voor justitie gebracht worden.” zo voegde hij er aan toe.

Parlementslid Zevulum Orlev van de partij Habayit Hayehudi veroordeelde eveneens de aanval en noemde het “een aanslag op de veiligheid van de staat Israël”. “Het toont aan dat de zwakke reacties in het verleden enkel leiden tot verdere aanvallen op het IDF”, voegde Orlev er aan toe.