Barco ligt niet wakker van klacht wegens illegale wapenhandel

Een lid van de vereniging Vredesactie legde op 20 december op het politiekantoor in Gent klacht neer tegen de Belgische vestiging van het technologie bedrijf Barco wegens ‘illegale wapenhandel’ omdat het bedrijf een vluchtsimulator voor de Israëlische luchtmacht zou hebben ontwikkeld en daarvoor geen wapenexportvergunning voor aanvroeg.

Bij Barco liggen ze ondertussen niet wakker van de klacht want de vredesactivisten hebben zich voor hun informatie enkel gebaseerd op het feit dat er in ons land in Kuurne een simulatordome staat opgesteld. In werkelijkheid is het prototype van deze nieuwe vluchtsimulator door Amerikaanse ingenieurs in het kenniscentrum van Barco Inc. in Xenia (Ohio, VS) gebouwd en gaat het om een Amerikaans bedrijf dat het product verkocht. Bovendien is het karakter van het product van dien aard dat het, afhankelijk van de meegeleverde software, ook voor civiele toepassingen ontworpen werd.

Jean-Pierre Tanghe, de senior vice president van het bedrijf liet aan Joods Actueel weten dat ze met dergelijke partijen (linkse activisten) zo weinig mogelijk polemiek wensen omdat het geen enkele zin heeft. “Wij weten dat wij steeds handelen binnen het kader van de wetgevingen van alle landen waar wij bedrijfsactiviteiten ontplooien ”, aldus Tanghe.