Inhuldiging ‘herinneringstenen’ voor Joodse slachtoffers in Brusselse vijfhoek [video]

De eerste herinneringssteen werd in 2009 in de Brusselse Marollen in het trottoir ingemetseld

Tijdens een plechtigheid werden op maandag 5 maart elf herinneringsstenen ingehuldigd in Brussel. De stenen, een initatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, werden aangebracht in het trottoir voor de huizen waar de Joden in 1942 tijdens WOII door de nazi’s werden opgepakt.

Op de herdenkingsklinkers staan telkens de naam van het slachtoffer met zijn of haar geboortedatum en de datum dat hij werd gearresteerd door de Duitsers of door collaborerende Belgen. Daarnaast staan ook de datum van de deportatie naar het concentratiekamp vanuit de Dossinkazerne in Mechelen in de stenen gegraveerd.

Er werden gedenkstenen ingehuldigd voor gezinsleden van de families Samelson, Nechcichi, Zaslavsky, Jacobowitchen voor de familie Fioro.

In ons land werd het initiatief sinds 2009 opgepikt door de Association pour la Mémoire de la Shoah.In Brussel zijn inmiddels al vijftig dergelijke herinneringstenen aangebracht. Wereldwijd reeds 30.000 maar in Vlaanderen vooralsnog geen enkele.

TV-Brussel maakte een reportage over deze plechtigheid, deze kan u herbelijken door op de foto te klikken.