“Sorry maar wij kunnen Auschwitz spoorlijn niet bombarderen”, Netanyahu maakt brieven publiekelijk uit 1944

In de rand van zijn toespraak in Washington maakte de entourage van de Israëlische premier Netanyahu enkele brieven publiekelijk die in 1944 werden verstuurd tussen de leiders van het World Jewish Congress en de Amerikaanse regering. Joodse organisaties drongen aan om de spoorweglijnen naar Auschwitz en de verbrandingsovens vanuit de lucht te bombarderen. Tevergeefs zo blijkt uit de brieven. Netanyahu trekt zo een parallel met de huidige situatie in Iran. Israël vraagt de wereld om de nucleaire bewapening van dat land te stoppen, vooralsnog zonder enig resultaat.

Uit de toespraak van Netanyahu:

“Zij zeggen dat een militaire confrontatie met Iran de reeds geleverde inspanningen zou teniet doen, niet efficiënt zou zijn en nog meer wraak van Iran zou opleveren. Ik ken deze argumenten. Ik heb ze nog gehoord. Ik heb ze nog gelezen. Ik heb in mijn bureau een briefwisseling tussen het World Jewish Congress en de US War Department. Het gebeurde in 1944. Het World Jewish Congress smeekte de Amerikaanse regering om Auschwitz te bombarderen. Vijf dagen later kwam het antwoord.

Ik lees het voor: “Zo’n operatie kan enkel slagen door aanzienlijke luchtsteun weg te halen, noodzakelijk voor onze successen op andere plaatsen… en in elk geval zou het maar een minimale impact hebben, onvoldoende om de inzet van onze bronnen te waarborgen…” En nu komt de meest merkwaardige zin, ik citeer: “Zo’n inspanning zou nog zwaardere wraakmaatregelen van de Duitsers kunnen uitlokken.” Denk daar eens over na: “nog zwaardere wraakmaatregelen” – dan de Holocaust. Vrienden, 2012 is niet 1944.

De Amerikaanse regering vandaag is anders. Je kon dit horen in de toespraak van president Obama gisteren. Maar hier is het punt dat ik wil maken. Ook het Joodse volk is anders. Vandaag hebben we onze eigen staat. Het doel van de Joodse staat is de Joodse toekomst veilig te stellen. Daarom moet Israël ten allen tijde in staat zijn zichzelf te verdedigen tegen om het even welke vijand.”

Advertentie

De hele toespraak kan je hier nalezen.