Positieve reacties naar aanleiding van Regina Sluszny in ‘Man bijt Hond’

Het Vlaamse TV-publiek kon deze week kennis maken met de geschiedenis van Regina Sluszny in de uitzending Man bijt Hond, een Woestijnvisproductie.

De ouders van Regina moesten tijdens de WOII noodgedwongen hun dochter bij het echtpaar Karel en Anna Jacobs-Vandijck achterlaten. Een hartverscheurende keuze maar ook de enige juiste, want zo konden zij en de kleine Regina aan de naziterreur ontsnappen. Anna en Charel, zoals ze in het dorp genoemd werden, ontfermden zich over tweejarige kleutertje en al snel was het kleine meisje de oogappel van het kinderloze echtpaar.

Naar aanleiding van deze uitzending hoorden wij bijzonder positieve reacties over deze editie van het programma, dat was in het verleden zeker niet het geval toen Stijn Meuris meermaals in het programma-onderdeel Het Gesproken Dagblad  allerlei bedenkelijke stereotypes opvoerde mbt het Jodendom. (De verwijzingen over de anti-Joodse producties van Meuris werden inmiddels snel van zijn wikipediapagina verwijderd.)

Hier kan u de uitzending online bekijken: Man bijt Hond

Advertentie

Op 19 mei 2011 werd in Hemiksem een postume hulde gebracht aan het echtpaar dat Regina verstopt hield. De toenmalige Israëlische ambassadeur in ons land overhandigde hen postuum de onderscheiding “Rechtvaardige onder de Volkeren”. Peter Vandijck een achterneef van het kinderloze Hemiksemse echtpaar nam de onderscheiding en de oorkonde vanwege Yad Vashem in ontvangst. De belangstelling voor de plechtigheid was groot en vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Eddy De Herdt en schepen Joris Wachters.