Drie kinderen gedood bij schietpartij voor Joodse school in Toulouse

Een onbekende opende vanmorgen het vuur op een Joodse school in Toulouse. Eén volwassene en drie kinderen werden gedood en vijf personen raakten gewond, waaronder twee ernstig, aldus de procureur van Toulouse.

De slachtoffers studeren of werken aan het lyceum Ozar-Hatorah in de residentiële wijk La Roseraie in Toulouse.

Patrick Rouimi, verantwoordelijke van het oudercomité verklaarde aan het persagentschap AFP dat een man het vuur opende op mensen die stonden te wachten op een verzamelplaats voor de school. De dochter van de schooldirecteur werd hierbij ernstig verwond, aldus één van de ouders, Charles Ben Semoun. Eén van de vijf gewonden, een lyceumleerling van 17 jaar is er bijzonder erg aan toe, voegde hij er aan toe. Volgens meerdere getuigen kon de dader met een zwarte scooter ontkomen. Politiebronnen verklaren dat de doder twee verschillende vuurwapens gebruikte, waaronder een kaliber 11-43, dat ook gebruikt werd bij de aanslag op militairen in Toulouse en in Montauban, enkele dagen terug.

Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant die zich in Mulhouse bevond, heeft zijn bezoek onderbroken en hoopt nog deze voormiddag ter plaatse te zijn. De veiligheidsmaatregelen rond de Joodse scholen in Frankrijk werden verscherpt “vooral in het Zuid-Westen”. Het Elysée liet weten dat president Nicolas Sarkozy zich samen met Richard Prasquier, voorzitter van de raad van Joodse organisaties in Frankrijk,  ter plaatse zal begeven.

Advertentie

“Ik ben met afschuw vervuld bij wat zich deze morgen in Toulouse voor de Joodse school heeft afgespeeld”, aldus Gilles Bernheim, hoofdrabbijn van Frankrijk. “Ik ben vreselijk aangedaan door het gebeurde en vertrek nu ogenblikkelijk naar Toulouse”, voegde hij er aan toe. De voorzitter van de Unie van Franse Joodse studenten, Jonathan Hayoun, riep de overheid op om “de veiligheid rond Joodse scholen en synagogen te versterken”. “Het tolereren van antisemitische en racistische uitspraken heeft vandaag een klimaat van onveiligheid geschapen voor de Joden in Frankrijk”, onderstreepte hij in een communiqué.

“We zijn geschokt door deze aanslag en vertrouwen erop dat de Franse autoriteiten opheldering over dit drama zullen brengen en de verantwoordelijken voor de rechtbank zullen brengen”, aldus de woordvoerder van de Israëlische minister van Buitenlandse zaken, Yigal Palmor.

Het Lyceum Ozar-Hatorah opende in 1983 zijn deuren. Toen waren er drie leerlingen. Ondertussen volgen meer dan tweehonderd leerlingen onderwijs in dit lyceum. De vooral in Franstalige wereld bekende muzikant en humorist Gad Elmaleh, van Joods-Marokkaanse origine, liep school in dit lyceum.