Opinie: Joden overal ter wereld doelwit

“Joden en Israëli’s, waar ook ter wereld moeten voorzichtig zijn. Het is de prijs die we betalen voor wat we zijn. Mocht er enige twijfel over bestaan: deze laatste terroristische aanslag toont aan hoe innig de diaspora en Israël met elkaar verweven zijn.”

Naar aanleiding van de aanslag in Toulouse verscheen op de Joodse website JSSNews een opgemerkte bijdrage van Benjamin Amsellem. Joods Actueel wil zich niet uitspreken voor of tegen dit opiniestuk, maar wil de lezer zelf laten oordelen.

Op minder dan één maand tijd werden Joden het doelwit in Ashdod, Bangkok, New Delhi, Tbilissi en Toulouse.

In minder dan vijf weken tijd zijn Joden het doelwit van aanslagen geweest in Israël (Ashdod, Be’er Sheva) maar ook in Indië, Georgië en Thaïland. Nu dus ook in Frankrijk.

Advertentie

Het is te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de aanslag in Frankrijk. Toch blijven de woorden van Ehud Barak, Israëlisch minister van Landsverdediging nazinderen: “de Libanese Hezbollah, gefinancierd en getraind door Iran, heeft recent geprobeerd om Israël en Joodse doelen overal ter wereld aan te vallen”.

In Jeruzalem heeft het bureau dat reisadvies verschaft de Israëlische burgers gewaarschuwd niet te reizen naar Turkije, Egypte, Marokko, Maleisië, Indonesië, Sri Lanka, de Filippijnen en andere Aziatische landen. Ook voor Nigeria, Ivoorkust, Mali, Togo en tal van andere Afrikaanse landen wordt een negatief reisadvies verstrekt. Het bureau heeft een gedetailleerde gids klaar waarin Israëlische zakenlui en toeristen tips krijgen om niet ontvoerd of aangevallen te worden. De gids verduidelijkt ook hoe men “geen aandacht kan trekken”.

De lijst van landen en regio’s waar Israëlis zich best niet begeven is lang geworden. Zeer lang. Men vraagt zich af of er één land ter wereld is die zo’n uitgebreid reisadvies voor zijn onderdanen heeft.

Maar dit is nu eenmaal ons lot, althans voor het ogenblik. Al deze aanslagen, deze pogingen tot aanslagen en deze waarschuwingen voor aanslagen, verstrekt door geheime diensten wijzen op één zekerheid: de wereldwijde Jihad, geleid door Iran en de Hezbollah heeft beslist om niet enkel Israëlische militaire doelwitten te viseren maar Joden, mannen, vrouwen en kinderen overal ter wereld te willen raken. Alle Joden, alle Joodse instellingen zijn doelwit geworden. En het is moeilijk zich tegen deze bedreiging te wapenen, maar we hebben geen andere keus.

Israëlische ambassades en andere diplomatieke instellingen overal ter wereld zijn op hun hoede voor mogelijke terroristische aanslagen. Dat is ook het geval voor talrijke Joodse instellingen, scholen en culturele centra. De Israëlische overheid staat voortdurend in contact met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en brengen hen voortdurend op de hoogte van mogelijke dreigingen. Sommige Joodse leiders zijn zelfs gevormd om hun gemeenschap te kunnen beveiligen.

Welk ander volk of welke andere religie moet zo op zijn hoede zijn? Welk ander volk of welke andere religie wordt zo openlijk overal ter wereld bedreigd? Welk ander volk of welke andere religie moet zijn onderwijsinrichtingen beveiligen met geavanceerde bewakingssystemen? In vele landen hebben de Ministeries van Binnenlandse Zaken een apart budget voor de bewaking van Joodse instellingen. Vandaag gaat het niet langer om terrorisme tegen Israël, maar om een antisemitisch terrorisme. Vandaag worden in Frankrijk opnieuw vragen gesteld omtrent de veiligheid van de Joodse scholen. In Istanbul worden de synagogen voortdurend bewaakt en geobserveerd door de politie. In Johannesburg zijn het de Joodse gemeenschappen zelf die, in nauw overleg met de lokale politie instaan voor de beveiliging van de Joodse scholen en synagogen.

Onze vijanden zijn in staat onze kinderen te doden in de slaap, zoals gebeurde met de familie Fogel in Itamar. Ze kunnen Grad-raketten afvuren op onze scholen in Be’er Sheva en Ashkelon. Ze kunnen onze religieuze scholen binnendringen, zoals in de Yeshiva Merkaz Harav in Jeruzalem gebeurde, waar koelbloedig op onze jonge studenten werd geschoten. En nu zijn ze in staat om in Frankrij Joodse kinderen neer te schieten – het jongste slachtoffer in Toulouse was drie jaar oud. Kinderen als doelwit nemen is laf.

Advertentie

Joden en Israëlisch, waar ook ter wereld moeten voorzichtig zijn. Het is de prijs die we betalen voor wat we zijn. Een sterke diaspora is in het belang van Israël en een sterke staat Israël is in het belang van de ganse diaspora. Mocht er enige twijfel over bestaan: deze laatste terroristische aanslag toont aan hoe innig de diaspora en Israël met elkaar verweven zijn. We moeten voor elkaar zorgen. Alle Joden zijn verantwoordelijk voor elkaar. We zijn onze broeders hoeder.

Benjamin Amsellem – JSSNews

Vertaling: Geert Versyck