“Puur racisme”, moslimjongeren brengen Hitlergroet naast antisemitische komiek in Herstal

Moslimjongeren brengen de Hitlergroet wanneer ze poseren met Dieudonné (2de links)

De voor antisemitisme veroordeelde Franse komiek Dieudonné trad vorige woensdag op in Herstal. Moslimjongeren gingen gretig met de man op de foto, daarbij werd er niet gekeken op een Hitlergroet meer of minder, zoals blijkt uit verschillende foto’s.

Zo’n 1.100 jongeren waren aanwezig, negentig procent mannelijke twintigers van allochtone origine. Tegen het aangekondigde optreden kwam fel protest vanuit christelijke, islamitische en Joodse hoek. Na de voorstelling liet Dieudonné zich met jongeren tot één uur ‘s nachts fotograferen voor de ingang van de zaal La Fabrik in Herstal.

De redactie van Joods Actueel toonde een foto hiervan (bron: SudInfo) aan Jennifer Maus, MR fractieleidster in Herstal. Zij reageerde ontzet: “Ik was er niet over te spreken dat een optreden van Dieudonné in mijn stad kon plaats vinden maar mijn woorden schieten te kort om mijn afkeuring over deze foto uit te drukken Ik zal donderdag op de gemeenteraad eisen dat de verantwoordelijken hiervoor verantwoording afleggen, en dat ze me niet kommen vertellen dat alles goed verlopen is. Want dit overschrijdt wel degelijk de vrije meningsuiting, dit is puur racisme. Er niets tegen ondernemen betekent gewoon dat je medeplichtig bent  en politici zijn juist verkozen om hun verantwoordelijkheid te nemen”.

Burgemeester Frédéric Daerden(PS), de zoon van voormalig minister Michel Daerden, had vorige week gezegd dat hij geen enkel wettelijk middel ter beschikking had om het optreden in Herstal te verbieden.

Maar Maus ziet dat anders: “De gebeurtenissen in Frankrijk tonen aan hoe belangrijk het is om deze toestanden te bestrijden en ik ben dan ook uitermate geschokt dat een medewerker van de burgemeester, Patrice L’empereur, zelfs het optreden hielp organiseren. Antisemitisme is geen mening maar een misdaad”,  aldus de politica.

Advertentie

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racisme liet aan de redactie van Joods Actueel weten dat ze de zaak zou onderzoeken.