Joods Forum klaagt over oneigenlijk gebruik van haar naam in hoofddoekendebat

Affiche met namen van deelnemende bewegingen, klik voor groter beeld (foto's: John Moussiaux)

Het Forum der Joodse Organisaties reageert ontzet over het oneigenlijk gebruik van haar naam door het ‘Minderhedenforum’.

Eerder deze week hield laatstgenoemde een actie op de Antwerpse Meir met de slagzin “Hoofddoek, keppeltje, kruisje, tulband, … België is er klaar voor“. Op de bijhorende affiches en posters werd het Forum der Joodse Organisaties (FJO) mee opgenomen in de lijst van partnerorganisaties, maar daar was de organisatie zelf helemaal niet van op de hoogte.

De Joodse koepelorganisatie is niet te spreken over deze handelswijze: “Wij willen dat er onmiddellijk een rechtzetting volgt en hebben de organisatoren nu ook een brief gestuurd. Wij hebben hiervoor nooit onze toestemming gegeven,” aldus secretaris Diane Keyser van het FJO in een reactie aan Joods Actueel.

“Ze hebben ons kort voor de manifestatie gecontacteerd om hun beklag te maken dat geen enkele Joodse vereniging aan hun oproep gehoor had gegeven. Ik heb hen toen klaar en duidelijk laten weten ze dat ook niet konden verwachten om verschillende redenen, zo staan er op de bewuste posters ook organisaties waar het FJO zeker niet mee vereenzelvigd willen worden, ging de actie door op een zaterdag (sabbat is de Joodse rustdag) en wil het FJO zich niet mengen in een debat dat het onze niet is”.