102-jarige Benzion Netanyahoe vader van Israëlische premier overleden

Deze morgen (30 april) overleed op 102 jarige leeftijd prof.  Benzion Nethanyahoe, de vader van de Israëlische premier Benjamin Netanyahoe in Jeruzalem.  Een dokter op het kabinet van de eerste minister bevestigde het nieuws. De begrafenis is voorzien om vijf uur deze namiddag op de Jeruzalemse Har Hamechunot begraafplaats.

Benjamin Netanyahoe bezocht  zondagnacht zijn vader omdat diens gezondheidstoestand zienderogen achteruit ging. Enkele weken geleden moesten dokters de professor behandelen na ernstige pijnklachten maar daarvan leek hij hersteld te zijn.

Professor Netanyahoe werd geboren in de Poolse hoofdstad Warschau, hij huwde in 1944 met Tzila Segal die overleed in het jaar 2000. Het echtpaar kreeg drie zonen. De oudste zoon Jonathan (1946) kwam om het leven tijdens de raid op Entebbe.

Bezion woonde in Jeruzalem, hij wordt wereldwijd beschouwd als één van de belangrijkste experten over de geschiedenis van de Joden in Spanje. Zijn boek the Origins of the Inquisition in Fifteenth Century Spain geldt nog steeds als een standaardwerk over de inquisitie.

Reuven Rivlin, de voorzitter van de Knesset zei in een interview op de Israëlische radio dat de denkbeelden van professor Netanyahoe grote invloed hadden op zijn zoon. “Maar hij ging nooit in de politiek omdat hij als hardliner niet bereid was om een enkel compromis te sluiten” aldus Rivlin die eraan toevoegde dat de oude professor er niet over te spreken was dat zijn zoon als premier gedeeltelijk de controle over Hebron had prijs gegeven.