Joods Museum van België organiseert bezoeken aan Grote Synagoge van Brussel

Met een geleid bezoek aan de Grote Synagoge in Brussel biedt het Joodse Museum van België belangstellenden de mogelijkheid om kennis te maken met de architecturale bijzonderheden van dit gebouw en hoe die in de traditie van het Jodendom passen.

Tot aan het begin van de XIX de eeuw hadden synagogen in Europa maar ook in ons land geen enkele architecturale pretentie. Daar kwam verandering in met de Brusselse Grote Synagoge die gebouwd werd nadat de wet van 1870 aan de Joodse godsdienst dezelfde plaats gaf als aan de andere erediensten. Na een wedstrijd, opteerde een jury resoluut voor een ontwerp in romaansbyzantijnse stijl van architect D. De Keyzer, dat zich door zijn persoonlijke interpretatie van de historische stijlen en door het gebruik van nieuwe materialen onderscheidde.

Het Koninklijk Besluit van 21 maart 1875 gaf de toestemming voor het begin van de werken. Het budget waarmee de werken betaald werden, was zowel van de overheid als van inschrijvingen en leningen afkomstig. De Grote Synagoge is evenzo binnen als buiten rijk versierd, het interieur is van de hand van de firma Demeuter en Zonen, de bronzen beelden en de kroonluchters zijn het werk van de Compagnie des Bronzes. De reeks van glasramen, vijfentwintig in totaal, werd door H. Dobbelaere vervaardigd en benadrukt het gesloten en sacraal karakter van het gebedshuis.

Praktische informatie: de rondleiding duurt één uur en 15 minuten ‒ groepen tot maximaal dertig personen. Reservatie is verplicht 02 512 19 63 of per e-mail: edu@mjb-jmb.org ‒ prijs 60 euro ‒ geen bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag.