Website Forum der Joodse Organisaties door Turkse hackers overgenomen [update]

De website van het Forum der Joodse Organisaties (FJO), de koepelvereniging van het Vlaams Jodendom, is op zaterdag overgenomen door de Turkse hackersgroep Darkdevilz.

Wie de website, www.fjo.be, bezocht kreeg niet de vertrouwde witte achtergrond met het blauwe logo van de organisatie te zien, maar werd getrakteerd op een gitzwarte pagina met een banner bovenaan. Daarop stond de naam van de hackersgroep, Darkdevilz, geflankeerd door de Turkse vlag.

Toen onze redactie het Joods Forum over de cyberaanval contacteerde bleek dat ze nog niet op de hoogte waren van het nieuws. Secretaris Diane Keyser reageerde verbolgen en liet weten dat de organisatie prompt een klacht zou neerleggen bij de Federale Computer Crime Unit aangezien het hacken van een website een strafbaar feit is.

UPDATE: Ondertussen heeft het FJO het hackersbericht verwijderd en krijgen bezoekers de melding dat de website tijdelijk buiten dienst is. Het FJO hoopt de website voor het einde van de week opnieuw operationeel te krijgen maar vreest wel dat een deel van de content, die nog niet in een back-up zat, verloren is gegaan.

Advertentie

Het is niet de eerste keer dat de website van het FJO aan hackers ten prooi valt. Vorige jaar rond dezelfde periode kreeg de website al te maken met een cyberaanval (lees hier). Het duurde toen een maand eer het probleem van de baan was.

Voor het Joods Forum komt deze cyberaanval zeer ongelegen omdat de organisatie op 7 mei haar jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor de gedeporteerde Joden tijdens WOII houdt. De informatie op hun  website wordt dan vaak geactualiseerd en daags na het evenement volgt een update met foto’s en teksten van voordrachten.

Darkdevils

Via posts op Twitter leren we dat Darkdevilz eerder al websites van linkse parlementairen in Turkije, het BDP dat opkomt voor de rechten van Koerden, hackte. Vorige week nog werd de website van de Turkse Balans TV gehackt door dezelfde groep. En in januari werd de website van de Roemeense zangeres Ina gehackt, deze zangeres is ook zeer populair in Turkijke en komt vooral op tegen geweld op vrouwen. Het ” Bring The Sun in My Life ” is een oproep aan vrouwen om zich niet te laten mishandelen.

Het taalgebruik van Darkdevilz en de geselecteerde sites verraden islamisme en mogelijk bindingen met de grijze wolven, een verboden rechtsextremistische organisatie.