Ludo van Campenhout over zijn hechte band met de Joodse gemeenschap en zijn overstap naar de N-VA

Antwerpse schepen en voormalig federaal Kamerlid Ludo Van Campenhout is al lang geen onbekende van de Joodse gemeenschap en bij de lezers van dit blad. Van in het begin van zijn politieke carrière deed de Antwerpse politicus een beroep op het gezond verstand van zijn collega’s als het over Israël ging; een land dat volgens hem niet alleen het recht maar ook de plicht heeft om zijn burgers te beschermen tegen raketaanvallen en bomaanslagen van terreurgroepen.

Als één van de weinigen in de politiek reikt zijn Joodse vriendenkring ook tot aan de ultraorthodoxe gemeenschap en haar verschillende chassidische strekkingen: Szatmar, Wiznitz, Belz en Chabad ‒ Ludo Van Campenhout is zowat de enige politicus die het verschil kent en in elke subgroep vrienden telt. Vrienden met wie hij vaak uit gaat eten of zelfs een voetbalmatch mee bezoekt. Bij het recente overlijden van zijn vader, noteerden aanwezigen alvast het groot aantal keppeltjes tijdens de uitvaartplechtigheid in de zaal.

Dit is slechts de inleiding van ons gesprek met Ludo Van Campenhout. Het volledig interview van vijf bladzijden kan u enkel lezen in Joods Actueel Magazine. Bent u nog geen abonnee, dan kan u dat nu worden. Een proefabonnement kost slechts €15 – klik hier.

Hieronder alvast enkele opvallende citaten uit het gesprek:

Advertentie

“Ik was nooit overgestapt naar de N-VA als dat een probleem voor Joodse kiezers was geweest”

“Ik moet de eerste historicus tegenkomen die durft te beweren dat Israël nog zou bestaan als het zich niet zo goed bewapend had”

“Karel De Gucht moet dringend eens met wat meer Joden gaan praten”

“De Joden in onze stad bewaren hun eigenheid zonder in conflict te komen met het samenlevingsmodel”

Hoofdredacteur Freilich tijdens het interview met Ludo