Extremistische vlagverbranding op koer van Antwerpse Satmar-synagoge

Onthutsende foto’s uit de Antwerpse Van Leruisstraat. Verleden week donderdag werd een Israëlische vlag verbrand op de binnenkoer van de Satmar-cheider (jongsschool). Dat gebeurde naar aanleiding van het traditioneel kampvuur dat werd opgesteld voor het Lag Ba’omerfeest. Een buurman nam heimelijk volgende foto’s en speelde ze door aan onze redactie.

Satmar chassidim staan bekend om hun anti-zionistische houding, doch, slechts een minderheid vertaalt dat ook effectief in actie, zoals deze mensen op de foto’s dat doen. Volgens deze ultra-orthodoxe strekking druist het gedachtengoed van de zionistische staat in tegen de Torah die voorziet dat Joden pas zullen terugkeren naar het Heilige Land bij de komst van de verlosser.

Tevens wordt de staat Israël op de korrel genomen vanwege zijn seculier karakter, zoals het toelaten van niet-koosjer eten en openbaar vervoer op de sabbat.

Expliciete uitingen van anti-zionisme door ultra-orthodoxen zijn in Antwerpen eerder zelden. In België is er geen georganiseerde anti-Israëlbeweging in de orthodox-Joodse wereld. Twee jaar geleden werd een buitenlands lid van Neturei Karta (een antizionistische beweging) nog geweerd uit de belangrijkste Chassidische synagoge van de stad nadat de grootrabbijn, Reb Leibush, hem de toegang tot het pand had ontzegd.

Advertentie

Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel noemde dit optreden in een reactie “walgelijk”.

“Je mag natuurlijk een mening hebben en zelfs tegen de Israëlische staat zijn, maar in de Joodse godsdienst is er geen plaats voor haat. Zijn die mensen vergeten dat Joden verbrand werden in Auschwitz, wij moeten steeds streven naar naastenliefde en verzoening, niet naar dit soort hatelijkheden”.
Terry Davids

Een buurman die het geheel zag gebeuren overweegt nu om een klacht in te dienen bij de milieu-inspectie, een laken of doek verbranden zonder vergunning mag wettelijk niet, ook al gebeurt dat op een privékoer.