Lag Ba’omer parade in Antwerpen [fotoreportage]

Ter ere van het Joods Lag Ba’Omer feest op donderdag 10 mei, organiseerde de Antwerpse Chabadbeweging een vrolijke parade door de straten van Joods Antwerpen.

Lag Ba’omer is de 33ste dag van de Omertelling en valt op dag 18 van de joodse maand ijar (gewoonlijk in april of mei).

Omer staat hier voor de rouwperiode tussen Pesach en Shavoeot. Lag Ba’omer is de uitzondering op de rouw omdat dit de dag was waarop er een einde kwam aan de geheimzinnige massale sterfte van de leerlingen van Rabbi Akiva in de tweede eeuw van de gangbare jaartelling.

Deze rabbi was vermaard om zijn geleerdheid ten aanzien van de Mishna. Tevens is het de overlijdensdag van Rabbi Shimon bar Yochai, de schrijver van het kabbalistische boek Zohar. Hij wilde dat zijn overlijdensdag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden met name chassidische joden bezoeken op deze dag zijn tombe in Miron, nabij Safed in het noorden van Israël.

Onze fotograaf, John Moussiaux, maakte volgende beelden: