Joodse gezagsdrager neergestoken in Jemen

Een belangrijke gezagsdrager van de Joodse gemeenschap in Jemen, de 50-jarige Harun Yusuf Zindani, vandaag neergestoken op een markt in Sanaa door een moslim die hem beschuldigde van hekserij. De man overleed aan zijn verwondingen.

Het incident gebeurde dichtbij de ambassade van de Verenigde Staten in het noordoosten van de stad, aldus zijn zoon Yehya. Het slachtoffer werd in de nek en in de buik gestoken en overleed later in het ziekenhuis.

Yehya zei dat de aanvaller “welbekend was” bij de autoriteiten. De man verklaarde dat Harun Yusuf hem “geruïneerd had nadat hij een een vloek over hem uitsprak”.

De Joodse gemeenschap in Jemen telde in 1948 nog 60.000 leden maar is na het ontstaan van de staat Israël aanzienlijk uitgedund. Elk decennium brokkelde het aantal leden verder af en in de jaren ’90 waren er slechts 1.000 Joden in Jemen. Toen in 1993 het verbod op emigreren naar Israël werd opgegeven ontstond een laatste exodus. Momenteel wonen er slechts 300 Joden in het land.

Zidani is afkomstig van de noordelijke provincie Saada waar sjiitische opstandelingen een bloedige oorlog uitvechten tegen voormalig sterke man Ali Abdullah Saleh. Sinds 2007 heeft de overheid de leden van de Joodse gemeenschap van Saada doen verhuizen naar een veiliger buurt in de hoofdstad, nabij de ambassade van de Verenigde Staten.