Joods Forum vraagt dringend onderhoud met Kris Peeters n.a.v. controversiële verklaring

Reactie FJO:

Vele Joden die het slachtoffer werden van deportatie en uitroeiing werden inderdaad eerst bijeengejaagd achter de muren van getto’s zoals in Warschau. De enige uitweg was de dood door honger,ziekte of deportatie in mensonterende omstandigheden richting uitroeiingskampen.

De kwestieuze veiligheidsmuur tussen Israël en de westelijke Jordaanoever, beantwoordt aan de plicht van de overheid om haar burgers efficiënt te beschermen tegen bloedige terreur
waarvan duizenden Israëlische burgers, mannen, vrouwen en kinderen slachtoffers werden.

De veiligheidsgordel heeft zijn doeltreffendheid bewezen aangezien de aanslagen komende van de westelijke Jordaanoever op spectaculaire wijze zijn gedaald en zo het leven hebben gered van velen. Derhalve is de ongelukkige vergelijking van Minister -President K. Peeters uiterst ongepast.

De verklaring van de minister-president is des temeer verbazingwekkend omdat de minister-president reeds heeft bewezen dat de Joodse problematiek hem nauw aan het hart ligt.

Om verdere misverstanden te vermijden hebben wij de minister-president verzocht om zo spoedig mogelijk door hem te worden ontvangen en de zaak rustig te bespreken.

Advertentie

Elke muur heeft twee zijden

In een reactie tegen Joods Actueel deze ochtend verklaarde Kris Peeters dat hij met heel veel respect beide kanten van het conflict benadert en dat hij een belangrijk signaal heeft gestuurd door als eerste minister-president van Vlaanderen een delegatie te leiden naar het gebied. Hij zegt ook te begrijpen dat Israël actie moet ondernemen tegen de zelfmoordaanslagen.

Op de vraag of de vergelijking met de gettomuren van de nazi’s er niet over is antwoordt Peeters dat hij ook in Yad Vashem in Jeruzalem is geweest en er een bloemenkrans heeft neergelegd voor de slachtoffers van de Holocaust. Als we blijven aandringen dat het één toch niet met het ander kan worden vergeleken stelt de minister-president dat de veiligheidsmuur van Israël twee kanten heeft, eentje met belangen van veiligheid en eentje die problematisch is voor de Palestijnen. “Elke muur heeft twee kanten, zo ook de Berlijnse muur en de gettomuren”.

Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel stelt zich de vraag, “hoezo elke muur heeft twee kanten? Heeft het getto van Warschau ook twee kanten, alsof je er “voor of tegen” kunt zijn? De gettomuren hebben maar één kant, en dat is dat ze fout zijn.”

Ook onze hoofdredacteur werd hierover geïnterviewd tijdens het Radio1 prgramma de Ochtend

[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/06/kp_mf.mp3]

In een opvolgtelefoontje verduidelijkte Peeters dat hij zijn woorden (de vergelijking tussen de muur van Israël en de gettomuren) alsnog terugtrekt en dat het om een ongelukkige vergelijking ging.