Vergelijking van Kris Peeters tussen Israëlische veiligheidsmuur en gettomuren ongepast

Volgens een Belga-bericht verklaarde minister-president Kris Peeters tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten: “Ik ben geschokt door de scheidingsmuur die Israël aan het optrekken is. De scheidingsmuur deed me denken aan de getto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vreemd, want toen waren de Joden het slachtoffer”.

Kris Peeters in Yad Vashem
Op maandag was Peeters nog te gast in het Holocaustmuseum Yad Vashem

Onze hoofdredacteur, Michael Freilich, reageert scherp op deze uitspraken:

Hoezo, toen? De Joden zijn nog steeds het slachtoffer en bouwen een hek om zelfmoordaanslagen buiten te houden, niet om zich af te scheiden van de Palestijnen. Israël heeft trouwens zelf een Arabische bevolking van 1 miljoen en het scheidt zich toch ook niet van hen af.

Iedere vergelijking tussen de Holocaust en het huidig conflict tussen Israël en de Palestijnen is volkomen immoreel. De levensverwachting, voor een baby’tje vandaag geboren in de Palestijnse gebieden is 75 jaar – in het getto van Warschau was dat enkele weken of hooguit enkele maanden. De nazi’s bouwden muren om te discrimineren tegen Joden die ze als minderwaardig, en rijp voor de slacht beschouwden. Israël bouwde een afscheidingsbarrière pas na jarenlange zelfmoordaanslagen. En wat blijkt, dat hek werkt verdorie nog ook! Sinds de bouw ervan is het aantal aanslagen drastisch gedaald en daarmee ook de Israëlische represailles. Iedereen die met een open blik naar dit conflict durft kijken kan niet anders dan besluiten dat de ‘muur’ dan ook meer goed dan kwaad aanricht. Het gezegde ‘good fences make good neighbours’ is hier perfect op zijn plaats.

Het klopt natuurlijk dat de Palestijnen in deze aanzien worden als de “underdog”, de “zwakkere”. Maar dat maakt van hen niet automatisch het enige slachtoffer in dit conflict. En laten we niet vergeten dat in zes van de zeven oorlogen tegen Israël de Joodse staat mede werd aangevallen door de Arabische buurlanden – en niet alleen door de Palestijnen.

Advertentie

Kris Peeters, die al jarenlang ijvert voor het nieuw Holocaustmuseum in Mechelen, zou echt wel beter moeten weten. Ik kan niet anders dan veronderstellen dat hij de draagwijdte van zijn woorden niet inzag. Misschien is zijn uitspraak ook ontlokt aan het einde van wat zeker een vermoeiende reis moet zijn geweest. En tenslotte blijft de vraag of het persagentschap Belga de minister-president wel correct geciteerd heeft. We wachten alvast op een reactie.