CD&V komt met primeur; eerste ultraorthodoxe kandidaat op een verkiezingslijst

Niet Aron Malinsky, wel Aron Berger wordt de Joodse kandidaat waarmee de CD&V mikt op de stem van de Antwerpse kiezer. Hij krijgt de negende plaats op de lijst, binnen de top 10 dus. “Een belangrijke mijlpaal voor de politiek en voor de chassidische joden”, aldus onze hoofdredacteur Michael Freilich over het feit dat er voor het eerst iemand van de ultraorthodoxe gemeenschap een belangrijke plaats krijgt toebedeeld op een lijst.

Berger is actief bij de sociale hulporganisatie voor de Joodse gemeenschap

Een wit konijn dat wel, maar eentje die voornamelijk ‘zwart’ draagt. Aron Berger is 42 jaar oud en woont en werkt al heel zijn leven in Antwerpen. Hij heeft gestudeerd aan een Joodse school in Antwerpen en liep later nog twee jaar cursus aan een Talmoedschool in Israël. Berger zegt deel uit te maken van een “echte sinjorenfamilie” die al vier generaties verankerd is in Antwerpen. “Wij staan voor integratie, niet voor assimilatie”, zegt hij over de ultraorthodoxe joden in Antwerpen.

In de eigen gemeenschap is hij goed gekend, onder andere voor zijn vrijwilligerswerk bij De Centrale. Dat is de belangrijkste sociale hulporganisatie binnen de gemeenschap waar hij een bijzonder actief bestuurslid is. Berger is al bijna twintig jaar professioneel actief als ondernemer en ook sportief Joods Antwerpen kent hem van de sportevenementen die hij organiseert voor kinderen ondermeer zwemmen, lopen en krav maga.

INBURGERING

Aron Berger is ondernemer en geeft daarnaast inburgeringscursussen
Advertentie

Aron Berger geeft al jaren Vlaamse inburgeringslessen aan de Joodse nieuwkomers die zich in ons land vestigen. Hij is dus goed bekend met de gevoelige punten van zowel zijn eigen achterban als met die van de brede samenleving.

Op woensdag zal CD&V-kopstuk Kris Peeters hem,  tijdens een bezoek aan enkele joodse instellingen, als nieuwe kandidaat officieel voorstellen aan de pers. Joods Actueel had reeds een exclusief gesprek met Aron Berger en legde hem enkele vragen voor die hem  ongetwijfeld nog zullen gesteld worden in de komende dagen en weken.

INTERVIEW

Wat is uw standpunt over het rituele slachten?
Berger:
“Uiteraard is respect voor dieren uiterst belangrijk in ons geloof en zelfs een religieuze verplichting. Het is dus goed dat we als maatschappij kijken waar we dierenleed kunnen minimaliseren want zoals de recente beelden in onze slachthuizen aantonen, is daar nog werk aan de winkel.

Maar ik blijf erbij dat het ritueel Joods slachten, bij ons uitgevoerd door professionelen, moet toegelaten worden. Het moet kunnen dat religieuze vrijheid gerespecteerd wordt met de nodige respect voor dieren. Ik sta voor respect voor mens, dier en religieuze rechten. Mijn slagzin is “respect voor iedereen voorzover ze respect tonen voor anderen”.

Zal u een vrouw een hand geven?
Berger: “Als ultraorthodoxe jood hou ik mij aan de regels van mijn geloof en zal ik dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een andere dame. Ik ben dan ook blij dat de CD&V begrip toont voor mijn overtuiging en ik denk dat dit de enige partij is die oor zou hebben naar deze argumentatie. Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook het respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Welke zijn uw prioriteiten in de politiek?
Berger:
“Ik wil uiteraard een stem vertolken voor de Joodse gemeenschap en mee kunnen uitleggen wat er bij ons leeft. In de politiek kan ik erop toezien dat bij het stemmen van regels en wetten ook rekening wordt gehouden met onze gemeenschap.

Advertentie

Veiligheid, onderwijs en sociaal werk zijn de onderwerpen die mijn achterban nauw aan het hart liggen. Ik zal hun bezorgdheden altijd verdedigen. Maar uiteraard ben ik er ook voor alle andere mensen met wie ik mij goed kan vereenzelvigen zoals de ouders met grote gezinnen en ondernemers.”

‘Een jood bij een christelijke partij, is dat niet een beetje raar’, vragen sommigen zich af?
Berger:
“De joods-christelijke geschiedenis is datgene dat Europa groot maakt. CD&V begrijpt dat religie deel uitmaakt van het dagelijks leven van velen. Onze partij begrijpt woorden als weldadigheid, wat wij tzedakah noemen en respect voor de ander. Ik sta open voor de meningen en levensbelevenis van anderen en hoop dat ook voor mij en mijn gemeenschap hetzelfde geldt. Ik steun wat ons verbindt en geef het voordeel van twijfel aan wat ons verdeeld.”

Welke boodschap wil u nog meegeven aan de rest van Vlaanderen?
Berger:
“Vaak horen we dat de ultraorthodoxe gemeenschap geïsoleerd leeft en niet geïntegreerd is. Mijn leven toont het tegenovergestelde. Mijn bezigheden spreken dit in velerlei opzicht tegen. Ik heb een eigen zaak kunnen uitbouwen, ik doe niet liever dan zaken organiseren om mijn buurt en stad op te bouwen en neem nu ook deel aan de verkiezingen. Ja, we hebben natuurlijk onze eigen gewoonten en we zijn niet geassimileerd. Maar er is een groot verschil tussen assimilatie, waar wij niet voor staan, en integratie, die ik toejuich.”