Vlaamse delegatie met Kris Peeters onder de indruk van luxe en weelde in Ramallah

Mövenpick hotel Ramallah, feestzaal
Mövenpick hotel Ramallah, feestzaal
Mövenpick hotel Ramallah, lobby
Mövenpick hotel Ramallah, lobby
Mövenpick hotel Ramallah, terras
Mövenpick hotel Ramallah, terras
Mövenpick hotel Ramallah, terras
Mövenpick hotel Ramallah, terras

De Vlaamse delegatie die vandaag een bezoek brengt aan de Palestijnse gebieden heeft deze namiddag een ontmoeting met Palestijnse functionarissen in het sjieke 5-sterren hotel Mövenpick in Ramallah. Hoogwaardigheidsbekleders zijn het natuurlijk gewend om ontmoetingen te hebben in luxueuze hotels, wat echter bijzonder is aan dit verhaal, is dat veel Vlamingen de Palestijnse gebieden nog steeds aanzien als een verpauperde oorlogszone vol miserie en ellende.

Niets blijkt minder waar. “De slechte zaken halen natuurlijk steeds het nieuws”, zegt onze hoofdredacteur Michael Freilich, “terwijl de goede zaken en de aspecten van het dagelijks leven in de Palestijnse gebieden niet door het filter heen tot bij ons geraken. De media dragen hierin natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid maar het zwaartepunt daarvan ligt toch hoofdzakelijk bij de schare ngo’s die, in hun eigen belang, het beeld over de situatie zo slecht mogelijk trachten te portretteren. Dan krijgen ze meer budget om hun “ding” te doen (lees: partij te kiezen) in wat in essentie een politiek conflict is.”

Zo is het bijna niet geweten dat de Palestijnen reeds over zelfbestuur beschikken, via de Oslo akkoorden, over maar liefst 96% van de eigen bevolking. Dat wil zeggen dat de Palestijnse Autoriteit in Ramallah zelf alle beslissingen kan nemen over zaken zoals bouwvergunningen, milieunormen, stedelijke administratie, belastingen, enz.

Vandaag gaat de Vlaamse delegatie ook een bezoek brengen aan Rawabi, de nieuwe stad die thans gebouwd wordt door de Palestijnen in de Westbank.

Ook de Gazastrook, thans in handen van het extremisitische Hamas, heeft enkele luxehotels, shoppingmalls en strandbars. Zie hieronder: