Studente met Joods-islamitische roots toont andere invalshoek van het Jodendom

Nog tot 14 juli tonen jonge culturele ambassadeurs hun creaties over geloof in het kader van het Say something Festival, een interreligieus event van de Bond zonder Naam. Deze eindproducten zijn onder meer te zien in een oud kraakpand aan het Frans Halsplein in Antwerpen. De creaties maar ook de lezingen tonen de diversiteit in een geglobaliseerde stad.

Onder die ambassadeurs ook de Joodse kunstenares Setti S. de artiestennaam van Setti Galit. Haar werken werden uitgekozen om vertoond te worden. De reden daarvoor is vooral te vinden in het feit dat ze een “ander soort” verhaal vertelt.

Haar motivatie ontleent ze naar eigen zeggen aan haar wens om de eenzijdige beeldvorming bij Vlamingen over Joden in Antwerpen te doorbreken. “Ik wil aantonen dat het Jodendom diverser is dan het ultra-orthodoxe Jodendom dat de Vlaming herkent uit het straatbeeld  in de Antwerpse stationsbuurt” aldus Setti.

Haar project komt er samengevat op neer dat ze Joden toont zonder ultra-orthodoxe outfit maar wel met religieuze voorwerpen als bekers en gebedsriemen, daarvoor interviewde ze niet-chassidische Joden met Georgische en Italiaanse roots.

Advertentie

Setti’s moeder is Joodse en haar vader is moslim. Zij vertelde tegen onze redactie hoe de religie van haar vader voor hem eerder als een soort culturele erfenis functioneert en hij eigenlijk ongelovig is terwijl ze door haar moeder wel als Joodse werd opgevoed.

Setti S. is de kleindochter van Tobias Schiff. Tobias Schiff was 17 jaar toen hij in 1942 als Antwerpse Jood met zijn familie op transport werd gezet naar Auschwitz. Alles werd hem afgenomen, zelfs zijn naam. Hij werd een nummer, 160275. Als een van de weinigen, die de Holocaust overleefd heeft, kwam hij terug. Zonder vader, zonder moeder, zonder grootouders, zonder ooms of tantes, neven of nichten. Meer dan honderd van zijn familieleden werden vermoord. Tobias zweeg lang over de hel waarin hij belandde, maar stelde uiteindelijk zijn levensverhaal te boek. Hij overleed in 1999.

Info: van 2 tot 14 juli in het Kraakpand aan het Frans Halsplein in Antwerpen. Meer informatie over het festival op www.saysomething.be