‘Boy in the striped pyjamas’ op 3 augustus om 22:05 uur op Eén

Berlijn, 1943. De 8-jarige Bruno, zoontje van een nazicommandant, verhuist met zijn familie naar een plek op het platteland, waar niets te doen is en waar er niemand is om mee te spelen. Zijn zus heeft geen oog voor hem en bovendien verbiedt zijn moeder hem om de omgeving te verkennen. Vanuit zijn kamer ziet Bruno een nabijgelegen soort boerderij, helemaal omheind door een hek van prikkeldraad en waar de mensen allemaal gestreepte pyjama’s dragen. Bruno kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat op ontdekkingstocht. Op een dag ziet hij een jongen van zijn eigen leeftijd aan de andere kant van het hek. De jongens sluiten vriendschap, maar dat blijft niet zonder gevolgen.

The Boy in the Striped Pyjamas is een Britse/Amerikaanse oorlogsfilm uit 2008 onder regie van Mark Herman. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van John Boyne. De film ging op 28 augustus 2008 in wereldpremière op het Carnegie Film Festival. Regisseur Herman bewerkte de roman zelf tot filmscenario. Herman werd voor The Boy in the Striped Pyjamas genomineerd voor een Goya in de categorie ‘beste Europese film’. Actrice Vera Farmiga won voor de rol van moeder Elsa een British Independent Film Award.