‘De Ochtend’ op Radio 1 over het afschaffen van de Talwet in Israël [Beluister]

Protestbetoging vorige maand tegen de Talwet

Tijdens een interview met Michael Freilich in het Radio1 programma ‘De Ochtend’ gaf onze hoofdredacteur tekst en uitleg bij het verdwijnen van de Talwet. Het is duidelijk dat de uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof waarbij deze wet, die ultraorthodoxe Joden vrijstelt van legerdienst, in Israël de gemoederen blijft beroeren zeker nu de wet deze week, op 1 augustus, kwam te vervallen.

Dit heeft rechtstreeks gevolgen voor de zestigduizend vrijgestelde religieuze studenten die tot nog toe aan de legerdienst konden ontsnappen.
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/08/2012-08-01-072728.mp3]

Leden van de Haredimgemeenschap zien het afschaffen van de wet als een aanval op het religieuze leven in Israël terwijl tegenstanders van deze uitzonderingsregel de wet als oneerlijk beschouwen en het maar normaal vinden dat als je gelijke rechten wil hebben in een land dat je dan ook gelijke plichten hebt.