Fatima Bali, “meisjes worden op straat lastiggevallen door Arabieren en Joden”

Fatima Bali
Fatima Bali

Een opgemerkte reactie van de Antwerpse ex-politica en publiek figuur, Fatima Bali, in Het Nieuwsblad van enkele dagen deed onze wenkbrauwen fronsen.

Dat vrouwen in sommige wijken niet meer over straat durven lopen zonder beledigd te worden kwam vorige week expliciet in het nieuws toen Terzake de documentaire van een jonge cineaste over deze problematiek toonde. Het ging steeds over jonge Marokkanen, zo bleek.

Dat nieuws was niet zo verbazend, reeds in 2005 trok de toenmalige staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Brigitte Grouwels al aan de noodrem: “Vrouwen worden nageroepen en uitgescholden voor hoer. Sommige Brusselse vrouwen zetten nu iets op hun hoofd als ze buitenkomen, omdat ze dan niet meer worden lastiggevallen of ze verhuizen” zei Grouwels destijds.

Wel verbazend was de reactie van Fatima Bali, een in ongenade geraakte ex-Groenpolitica, die op de vraag hoe het met het gedrag van jongeren in Antwerpen gesteld was replikeerde:“In Antwerpen is er wel degelijk ook een probleem. Laten we dat niet uit oog verliezen. Ik heb lang meisjeskampen van het bisdom begeleid. Als onze meisjes werden lastiggevallen, dan was het altijd door Arabieren en Joden.’

Hallo met Fatima Bali? Hoe zit dat met Joden die vrouwen lastigvallen?
Bali: De journalist heeft dat uit zijn context getrokken, trouwens ik heb deze opmerking off the record gemaakt.
U heeft de reportage over het lastigvallen van vrouwen wel gezien?
Bali: Ja, zeker heb ik die gezien.
Dus ik begrijp het goed, volgens u lopen Joden achter jonge vrouwen aan en vragen hun telefoonnummer en als ze dat niet krijgen of niet met hun mee naar hun appartement willen worden ze voor ‘hoer’ uitgescholden?
Bali: Neen dat niet
Maar dan is er toch geen sprake van seksuele intimidatie?
Bali: Neen, dat klopt maar til toch niet zo zwaar aan die opmerking
Maar waarom maakt u ze dan, die opmerking, in een krant met 100.000’den lezers?
Bali: Omdat Joden en Arbieren zich als macho’s gedragen
Machogedrag bij Joden? Hoe omschrijf je dan dat gedrag?
Bali: Machogedrag is machogedrag.
Ja maar wat is volgens u machogedrag?
Bali: Daar wil ik niet op antwoorden

Advertentie

en daarmee was voor haar de kous af.

Joods Actueel kreeg een reactie van de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout op de uitspraak:”Dit is gewoon bespottelijk, wanneer gaan sommige mensen eens leren om de dingen bij naam te noemen. En wat de Joden betreft ik weet zeker dat vrouwen als ze een groepje ambetante jongeren zien ze liefst van al zo snel mogelijk zo kort mogelijk in de buurt van een paar Joden gaan lopen om zich veiliger te voelen”.

Op het internet circuleren honderden reacties over en van vrouwen die lastig gevallen worden. Wij hebben na een uur online zoeken in al deze situaties de woorden ‘Jood’ of  ‘Joden’ geen enkele keer teruggevonden in zo’n situatie.