Oostenrijk: FPÖ-voorzitter publiceert antisemitische spotprent

De Joodse gemeenschap in Wenen is verontwaardigd door de publicatie van een cartoon door de extreemrechtse FPÖ. De Anti-Defamation League (ADL) veroordeelt de verantwoordelijke extreemrechtse politicus.

De openbaar aanklager in Wenen is een onderzoek gestart tegen de extreemrechtse politicus Heinz-Christian Strache die afgelopen dinsdag een antisemitische cartoon publiceerde op zijn Facebookpagina.

De Oostenrijkse krant Der Standard wist te melden dat de overheid onderzoekt of de cartoon beantwoordt aan de wettelijke omschrijving van aanzetten tot haat tegen Joden, wat een overtreding is van ’s lands anti-haatwetten.

De cartoon toont een obese man met een haakneus en manchetknopen in de vorm van Davidsterren. Hij symboliseert het banksysteem. Recht tegenover de dikke heer zit een uitgemergelde man met een afgekloven bot op zijn bord. Dit terwijl de volumineuze man zich te goed doet aan een meergangenmenu. De magere man symboliseert het volk. De copieuze maaltijd wordt opgediend door een ober die de regering moet voorstellen.

Advertentie

Strache ontkent dat de cartoon antisemitisch is. Hij is hoofd van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ), waarvan de kleine Joodse gemeenschap in Wenen zegt dat ze doordrongen is van xenofobie en antisemitisme.

Het hoofd van de Joodse gemeenschap in Wenen die zo’n 7.500 leden telt, Oskar Deutsch, zei aan AFP dat het “geen toeval is dat een karikatuur van Joden, zoals die in de jaren ’30 en ’40 veelvuldig verschenen in het nazidagblad Der Stuermer gepost werd op de Facebookpagina van de FPÖ-leider Heinz-Christian Strache.”

Zegsman van de openbaar aanklager, Thomas Vecsey zei tegen AFP dat tegen ten laatste eind volgende week zal geoordeeld worden of de cartoon de Oostenrijkse wetten schendt.

De ADL heeft in een verklaring Strache streng veroordeeld voor “het posten van de antisemitische karikatuur op zijn Facebookpagina.”

“Strache bewijst hiermee dat hij zijn antisemitische overtuigingen nooit heeft verloochend”, aldus Abraham H. Foxman, nationaal directeur van de ADL. Foxmann voegde er aan toe: “Hij verspreidt nu de antisemitische kwakkel dat Joden de internationale financiën controleren en regeringen manipuleren om zichzelf te verrijken ten koste van niet-Joden. Strache brengt schande over de Oostenrijkse politiek en zijn anti-Joodse dweepzucht moet worden gestopt.”